НКРЕКУ підвищує вартість електрики для освітлення вулиць — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НКРЕКУ підвищує вартість електрики для освітлення вулиць

Енергетика
842
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг суттєво збільшила вартість електроенергії, яка використовується для зовнішнього освітлення міст, селищ, сіл.
Про це йдеться в постанові комісії № 3 141 від 28 грудня 2015 року, повідомляє Асоціація міст України.
Постанова НКРЕКУ передбачає зростання майже вдвічі (з 0.25 до 0.6) коефіцієнта до загального тарифу на електрику, який і так вже збільшився протягом 2015 року.
Свого часу понижуючий коефіцієнт 0,25 був введений з огляду на те, що вулиці освітлюються саме вночі і для цього використовується надлишкова енергія. Адже процес вироблення електрики є цілодобовим, а графік використання – нерівномірним.
“До речі, в Європейському Союзі, куди Україна прагне вступити, всіляко заохочується використання електрики вночі, в тому числі і через пільгові тарифи. У Франції взагалі встановлений нульовий тариф на зовнішнє освітлення населених пунктів”, – пише видання.
Та й сама НКРЕКУ недавно закликала до якомога більшого використання електроенергії в нічний час з метою забезпечення більш рівномірного споживання. Адже зменшення пікових навантажень на енергосистему дозволить надалі знизити ціни на електроенергію.
Пікові рівні енергоспоживання вранці і ввечері доводиться компенсувати більш дорогий тепловою генерацією.
Також наголошується, що станом на 28 грудня, коли НКРЕКУ прийняла постанову, вже був схвалений Державний бюджет на 2016 рік і сформовані місцеві бюджети. Тобто, підвищення ціни на електроенергію для освітлення вулиць в бюджетах громад не передбачено.
“Не важко порахувати: якщо місцеві бюджети мають кошти лише на половину необхідних витрат, то і кількість освітлених вулиць і площ у населених пунктах відповідно зменшиться”, – повідомляє асоціація.
Експерти АМУ зазначають, що підвищення цін на електроенергію для зовнішнього освітлення вулиць, площ та місць загального користування в нічний час призведе до зростання злочинності, підвищенню рівня травматизму населення, збільшення кількості дорожньо-транспортних пригод і т.і.
Крім того, зменшення споживання електрики в нічний час призведе до збільшення пікового навантаження на енергосистему країни і зростання ціни.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас