Експерт розповів, якою має бути ринкова ціна газу в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповів, якою має бути ринкова ціна газу в Україні

Енергетика
2129
Ринкова ціна газу не може бути менше 7000 гривень за тисячу кубометрів. Більше того, якщо не підвищити тариф на газ українського видобутку, обсяги видобутку будуть падати, вважає голова Комітету енергетичної незалежності України Іван Надєїн.
“Потрібно враховувати ще кілька факторів. Перший – це високе податкове навантаження на Укргазвидобування. Рентна плата становить 70%, в минулому році компанія перерахувала понад 20 млрд. грн. Податків до бюджету. Другий фактор – необхідність інвестувати в газовидобуток”, – розповідає експерт.
Низька закупівельна ціна на газ плюс високе податкове навантаження позбавляють “Укргазвидобування” можливості вкладати кошти в буріння. У зв’язку з цим, передбачається, що в цьому році закупівельна ціна зросте з 1590 грн. за тисячу кубометрів до 2457 грн. за тисячу кубометрів, вважає Іван Надєїн.
“Але найголовніше: газ – такий же товар, як і всі інші. Він має свою ціну. Сьогодні НАК “Нафтогаз України” купує газ на зовнішніх ринках по $ 188-211 за тисячу кубометрів. Плюс податки, витрати на транспортування, виплату зарплат. Підсумувавши все це, ми побачимо, що ціна на газ не може бути нижче 7 тис. грн. Відмовляючись від ринкового принципу формування ціни на газ, ми ставимо хрест на енергозбереженні, розвитку відновлювальної енергетики, створюємо умови для зростання імпорту блакитного палива і розхитування курсу гривні “, – вважає експерт.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас