Сервери дата-центру в Фінляндії обігрівають місто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сервери дата-центру в Фінляндії обігрівають місто

Світ
1367
Торік «Яндекс» відкрив дата-центр в невеликому фінському містечку Мянтсяля неподалік від столиці. У цьому не було б ніякої особливої новини, якби система охолодження дата-центру не поставляла місту тепло. Зазвичай компанія будує дата-центри у вже готових будівлях, наприклад, в будівлях колишніх заводів. Але в Мянтсяля дата-центр будували з нуля і вирішили поекспериментувати.
Дата-центр не може працювати без системи охолодження, сервери виділяють багато тепла, яке потрібно відводити, а самі сервери – охолоджувати, щоб не перегрілися. Система охолодження в Мянтсяля спроектована так, що тепло від серверів відводиться комунальній інфраструктурі, тобто фактично допомагає обігрівати житлові будинки.
Зазвичай в дата-центрах працюють промислові кондиціонери-чиллери, в яких охолоджуючий агент – це рідина або газ. Такі системи споживають багато енергії. Але в Мянтсяля сервери цілий рік охолоджуються повітрям з вулиці, а в жаркі дні в повітря розпорошують вологу. Таке повітря нагрівається в серверній зоні і за допомогою вентиляторів надходить у камери-теплообмінники, куди подається вода з міської мережі.
Вода прогрівається, залежно від пори року, до 30-45 градусів за Цельсієм. Цього не вистачить, щоб напряму подавати її в крани або батареї, тому в дата-центрі побудували станцію додаткового нагріву. Там вода тепловими насосами доводиться до стандартної температури і звідти вже надходить у міську мережу.
У місті живе близько 20000 чоловік, близько 50% з них – у будинках з центральним теплопостачанням. Спочатку для опалення нових районів міська влада хотіла побудувати котельню, але підрахунки показали, що тепла вода з дата-центру обійдеться дешевше. За підрахунками комунальних служб, завдяки такій системі вартість опалення в місті знизилися на 5%, споживання газу для обслуговування міської мережі – удвічі, викиди CO2 – до 40%.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас