Фонд гарантування вибрав компанію для комплексного аудиту банку "Надра" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонд гарантування вибрав компанію для комплексного аудиту банку "Надра"

Кредит&Депозит
547
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) за підсумками конкурсу вибрав аудиторську компанію KPMG для комплексного аналізу (forensic) банку “Надра”, повідомляється на веб-сайті фонду.
Як наголошується в повідомленні, KPMG проведе форензик-аудит для виявлення фактів проведення проблемних або ризикових операцій, неналежного виконання процедур управління ризиками та внутрішнього контролю, виявлення порушень банківського законодавства та іншого.
Як повідомлялося, Фонд гарантування вкладів у листопада 2015 року повідомив про проведення тендер а на форензик послуги Дельта Банку і банку “Надра”.
Передбачалося, що у процедурі закупівлі послуги будуть брати участь компанії “великої четвірки” або нерезиденти.
До компаній “великої четвірки” відносяться найбільші у світі аудиторські компанії PricewaterhouseCoopers, Deloitte, Ernst & Young і KPMG.
Національний банк України, продовжуючи розпочату процедуру виведення з ринку неплатоспроможного ПАТ “КБ” Надра “, 4 червня 2015 прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації цього банку.
НБУ в серпні-2014 прийняв рішення про віднесення банку “Надра” до категорії проблемних і встановив термін для прийняття банком заходів щодо приведення діяльності у відповідність до вимог законодавства.
Як зазначив регулятор, результати безвиїзного банківського нагляду показали, що проблеми виникли в результаті ризикової діяльності акціонерів і менеджменту банку на чолі Ігорем Гіленком в період до фінансової кризи 2008-2009 років. Рішення про виведення банку з процедури тимчасової адміністрації в 2011 році було прийнято передчасно: банк продовжив діяльність недостатньо капіталізованим і став нездатним витримати кризу ліквідності в 2014-2015 роках. При цьому акціонери і керівництво банку “Надра” не запропонували своєчасних достатніх заходів для збільшення капіталу банку до необхідного рівня, достатнього для забезпечення його платоспроможності.
У зв’язку з цим НБУ 5 лютого 2015 відніс банк “Надра” до категорії неплатоспроможних, а Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) ввів тимчасову адміністрацію на період з 6 лютого до 5 травня, а потім продовжив термін її роботи в банку до 5 червня .
За даними регулятора, загальна сума можливого відшкодування вкладникам банку “Надра” станом на 1 травня 2015 року становитимуть 3,8 млрд грн. Вклади в межах гарантованої суми в 200 тис. грн мали 99% всіх вкладників банку “Надра”. За період дії тимчасової адміністрації в банку вкладники вже отримали 2 млрд грн.
Банк “Надра”, заснований в 1993 році, входить до Group DF, яка належить Дмитру Фірташу.
Згідно з даними Нацбанку України, за станом на 1 січня 2015 року з розміром загальних активів банк займав 11-е місце (35,878 млрд грн) серед 158 діючих у країні банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас