"Київгаз" зобов'язаний відключати споживачів з водонагрівальними установками і без лічильників, - НКРЕКУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Київгаз" зобов'язаний відключати споживачів з водонагрівальними установками і без лічильників, - НКРЕКУ

Особисті фінанси
1053
ПАТ “Київгаз” зобов’язане відключати споживачів, квартири яких обладнані водонагрівальними установками, але до цих пір не мають лічильників, заявив начальник управління тарифної, інвестиційної політики і платіжно-розрахункових взаємовідносин НКРЕКУ Андрій Кожевников.
НКРЕКУ забезпечила” Київгазу “100% фінансування для установки лічильників споживачам, що використовують газ для нагріву води та приготування їжі. Лічильники закуплені – вони є на складі компанії, як і все інше необхідне обладнання. Проблема в тому, що частина споживачів відмовляється від установки приладів обліку, не допускає представників “Київгазу”. Разом з тим є закон, що містить норму, що зобов’язує “Київгаз” відключати абонентів при споживанні без лічильника”, – сказав він.
У свою чергу, заступник голови правління із загальних питань ПАТ “Київгаз” Юрій Лебедєв повідомив, що на сьогодні 36,5 тис. квартир киян (що мають газове водонагрівальне обладнання) вже оснащено лічильниками газу, ще близько 12 тис. квартир – ні.
“Ці 12 тис. квартир відмовляються від безкоштовної установки лічильників або просто не відчиняють дверей, не допускаючи співробітників компанії. Такі дії пояснюються, в першу чергу, заниженими нормами споживання – 9 куб. м. на рік на одного жителя при фактичному споживанні по лічильнику 22 -24 куб. м”, – сказав він.
Ю.Лебедев зазначив, що через це у компанії в 2015 році виникло розбалансування на 23,5 млн куб. м (до 200 млн грн) – хто буде його покривати, поки не відомо.
“Ми ще раз звертаємося до киян з проханням відкривати двері, щоб ми безкоштовно встановили лічильники. В іншому випадку будемо зобов’язані вдатися до відключення або, згідно з новим Кодексом газорозподільних мереж, провести процедуру донарахування споживання до 23,6 куб. м на одну особу”, – сказав заступник голови правління “Київгаз” із загальних питань.
Заступник голови Київської міської держадміністрації Петро Пантелєєв зазначив, що столиця поки відстає від інших регіонів країни по устаткуванню газовими лічильниками.
“Місто” пасе задніх “за рівнем оснащеності жител лічильниками газу. Звичайно, КМДА виступає за якнайшвидше виправлення ситуації, тим більше, що є елемент несправедливості – 36 тис. квартир платять строго за лічильниками, 12 тис. – ні”, – зазначив він.
Що стосується обладнання лічильниками жител, що мають тільки газову плиту для приготування їжі, то прийнято рішення встановлювати загальнобудинкові прилади обліку. Крайній термін для установки таких лічильників 100% споживачам – 1 січня 2018 р.
“У 2015 році НКРЕКУ передбачила в тарифі” Київгазу “близько 70 млн грн на установку 1892 загальнобудинкових лічильників газу. Фактично поки отримано близько 32 млн грн. На даний момент, на жаль, вдалося встановити тільки 96 лічильників – це непростий процес, немає достатньої кількості бригад для їх швидкого монтажу. Крім того, коли в жовтні нам погодили 1892 лічильника, то виявилося, що виробники цього обладнання не готові до таких замовлень – в Україні було всього 300-400 одиниць обладнання”, – повідомив Ю.Лебедев.
У свою чергу, начальник управління тарифної, інвестиційної політики і платіжно-розрахункових взаємовідносин НКРЕКУ зазначив, що комісія вважає незадовільною роботу “Київгазу” з установки будинкових лічильників і не стала включати в інвестпрограму компанії на 2016 рік нові кошти на ці цілі. “Поки нуль, до 100% виконання попередніх зобов’язань”, – резюмував А.Кожевніков.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас