Експерти розповіли, коли українці відчують результати вільної торгівлі з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти розповіли, коли українці відчують результати вільної торгівлі з ЄС

Особисті фінанси
2842
Лише по деяких позиціях мита обнуляються вже цього року, для більшості товарів вони знижуватимуться поступово, протягом 2-10 років, йдеться в статті Галини Корба, опублікованій в журналі “Новий час”.
Перехідний період, як пояснюють чиновники, необхідний для більш справедливої конкуренції: щоб українські виробники встигли адаптуватися і перейти на стандарти ЄС.
Середня ставка по митних зборах в Україні зараз становить 7,6% вартості товару. Для різних груп передбачена різна динаміка зниження мит, розповідає Наталя Микольська, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі – торговий представник України. Наприклад, для сільськогосподарської продукції ставки відразу зменшилися в середньому з 8,5% до 7,5%, для промислових товарів – з 3,7% до 1,1%, говориться в статті.
Далі вони будуть поступово йти в нуль. Крім того, Україна скасувала імпортний збір в 5-10%, який вводився тимчасово як екстрена міра для стабілізації економічної ситуації в країні в 2015-му.
На деякі товари мито обнулилося вже з 1 січня – наприклад, на одяг, кондитерські вироби, пиво. Але це стосується лише товарів, вироблених в ЄС. Цінові переваги ЗВТ не проявляться, приміром, для європейських брендів, які шиють одяг у третіх країнах.
Для більш технологічних товарів передбачені тривалі перехідні періоди. Наприклад, мита на європейські автомобілі дійдуть з нинішніх 10% до нуля лише через десять років, пише Корба.
Експерти попереджають, що різниця з торішньою вартістю складе в середньому 2-4%. Враховуючи, що за рахунок девальвації імпорт подорожчав приблизно в три рази, таку знижку навряд чи можна назвати вагомою, впевнена Вероніка Мовчан з Інституту економічних досліджень і політичних консультацій.
“Говорити, що в Україну почне активно заходити імпорт, також не доводиться. Тому що купівельна спроможність населення все ще дуже низька”, – пояснює експерт.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас