СБУ розслідує масштабні угоди на "Запоріжжяобленерго" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ розслідує масштабні угоди на "Запоріжжяобленерго"

Кримінал
1419
Детективам Національного антикорупційного бюро України дозволили виїмку документів у кримінальному провадженні про присвоєння майна “Запоріжжяобленерго” в особливо великих розмірах.
Про це йдеться у постановах суду в єдиному держреєстрі судових рішень, пишуть “Наші гроші”.
Як наголошується, йдеться про низку угод між ВАТ “Запоріжжяобленерго”, ТОВ “Запорізький титано-магнієвий комбінат”, ДП “Запорізький титано-магнієвий комбінат”, ВАТ “Електрометалургійний завод” Дніпроспецсталь “ім. А.Н. Кузьміна і ЗАТ” ХК “Енергомережі”.
“Запоріжжяобленерго”, 60,2% акцій якого належить державі, в грудні 2014 року уклало низку угоду з ЗАТ “Енергомережі” з відступлення цій фірмі права вимоги та стягнення заборгованості з зазначених промислових підприємств на суму 346, 2 млн грн.
Після цього гроші за електроенергію замість того, щоб через спецрахунки потрапляти в ДП “Енергоринок”, були привласнені посадовими особами вищевказаних компаній.
Слідчий суддя дозволив в рамках цієї справи виїмки документів “Запоріжжяобленерго”, ТОВ “Запорізький титано-магнієвий комбінат” (контролюється групою Дмитра Фірташа), ДП “Запорізький титано-магнієвий комбінат”.
Також дозволена вилучення документів в “ХК “Енергомережі” у банках в АБ “Кліринговий Дім”(власники Юлія Льовочкіна та Іван Фурсін),” Місто банку “(Іван Фурсін),“Преміум” (голова наглядової ради ради – екс-кандидат у мери Києва Сергій Думчев), “Укрсоцбанку” (UniCredit Bank Austria AG), “Златобанк” (Леонід Юрушев), “Приватбанку”, державному “Ощадбанку” і “Укргазбанку”, російських “Ощадбанку Росії” і “ВТБ Банку”.
За даними ЗМІ, міноритарними акціонерами “Запоріжжяобленерго” є групи, близькі до Костянтина Григоришина і братам Григорію та Ігорю Суркісам.
Головою правління АТ “Енергомережі” є Дмитро Крючков, якого учасники ринку неофіційно пов’язують з віце-президентом УЄФА Григорієм Суркісом, представники якого входили до керівних органів компанії “Енергомережі”.
Також давні зв’язки з Суркісом має і Дмитро Фірташ, який кілька років спонсорував “Динамо” (Київ) після розриву контракту динамівців з “Приватбанком” Ігоря Коломойського.
За даними нардепа від БПП Сергія Лещенка, призначення в енергокомпаніях, якими управляють Суркіси і Крючкови, лобіює заступник голови фракції ББП Ігор Кононенко, давній бізнес-партнер Петра Порошенка.
У липні 2015 року МВС порушило кримінальне провадження за цими угодами “Запоріжжяобленерго”. Міністерство очолює Арсен Аваков, який входить до конкуруючу з групою Петра Порошенка групу “Народний Фронт” Арсенія Яценюка.
Однак через кілька днів Генпрокуратура закрила кримінальне провадження у справі про привласнення 950 млн грн. “Запоріжжяобленерго” у зв’язку з відсутністю події злочину.
За даними ГПУ, укладення договорів між ВАТ “Запоріжжяобленерго”, ХК “Енергомережі” і ЗТМК “не суперечить чинному законодавству”, “умови договорів виконуються, на розрахункові рахунки ВАТ “Запоріжжяобленерго” надходять кошти, у зв’язку з чим, якоїсь шкоди інтересам підприємства відсутній”.
Генпрокуратуру очолює близький до Порошенка Віктор Шокін.
За матеріалами:
Наші гроші
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас