Площа зрошуваних земель в Україні за 25 років зменшилася більш ніж на 70% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Площа зрошуваних земель в Україні за 25 років зменшилася більш ніж на 70%

Аграрний ринок
1034
У зв’язку з браком фінансування та відсутністю сприятливого правого поля для довгострокових інвестицій починаючи з 1990 року площа зрошуваних земель зменшилася більш ніж на 70%.
Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко.
За словами міністра, в Україні система зрошення вже довгий час перебуває в занедбаному стані.
Сьогодні потенціал зрошувальних систем півдня України використовується лише на третину.
Так, з наявних тут 1,77 млн га зрошуваних земель (без АРК) до поливному сезону в 2015 році було підготовлено лише 690,2 тис. га.
Водночас, за словами міністра, в середньому щорічно полив проводиться на площі 600 тис. га (при підготовленій до роботи площі понад 800 тис. га).
“Найефективніше використовуються зрошувані землі в Херсонській області: з наявних 426,8 тис. га зрошуваних земель у поливному режимі використовується 291,8 тис. га (70%). Треба зауважити, що це єдина область, яка повністю поливає підготовлену до роботи площу в останні роки. В інших областях ситуація в рази гірша. Наведу кілька прикладів: показник використання зрошуваних земель в Одеській області становить 19%, у Дніпропетровській – 14%, у Миколаївській – 13%”, – підкреслив О.Павленко.
Глава відомства зазначив, що за результатами перевірки стану зрошувальної інфраструктури України, яку проводили представники Мінагрополітики спільно з представниками Світового банку, винесли вердикт: фізична зношеність насосних станцій, каналів і трубопровідних мереж сягає 82%.
Така ситуація склалася, за словами Павленка, в результаті подрібнення зрошувальних ділянок на сотні окремих паїв, а потім і власників. Як наслідок – внутрішньогосподарська зрошувальна мережа та дощувальна техніка фактично залишилися без господаря і почалося їх руйнування.
Згідно з матеріалами інвентаризації, яка проводилась Мінагрополітики України спільно з Держводагентством України в 2013 році, з 2,17 млн га на площі 737,5 тис. га можна здійснювати полив без додаткових капітальних вкладень в зрошувальні системи. Проте через зношеність, відсутність насосно-силового обладнання та незадовільний гідрогеолого-меліоративний стан безповоротно втрачено в зрошуваному землеробстві 361,4 тис. га.
“Мінагрополітики України спільно з Держводагентством опрацьовують можливість залучення під ці цілі кредитних ресурсів на довгостроковій основі Світового, Європейського інвестиційного банків, Експортно-імпортного банку Китаю та інших міжнародних фінансових інститутів. Але на шляху до залучення іноземних інвестицій необхідно вирішити низку організаційних, технічних і фінансових питань, пов’язаних з модернізацією зрошувальних систем”, – заявив О.Павленко.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас