Купувати чи не купувати: Коболєв розповів, від чого залежатиме купівля газу у "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Купувати чи не купувати: Коболєв розповів, від чого залежатиме купівля газу у "Газпрому"

Енергетика
1240
Питання купівлі Україною природного газу у Росії є комерційним і залежить в основному тільки від пропонованої ціни, повідомив глава правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв.
“Зараз це (переговори з” Газпромом “- ред.) комерційний процес: домовимося – о’кей, не домовимося – будемо купувати газ в іншому місці … Для нас це буде банальне комерційне рішення – купувати чи не купувати”, – сказав він.
За його словами, на останніх переговорах між “Нафтогазом” і “Газпромом” 23 грудня в Берліні українська сторона озвучила умови, на яких НАК готовий відновити купівлю російського газу в першому кварталі 2016 року.
“Приміром, у грудні Україна не імпортувала російський газ і зараз (інтерв’ю відбулося до оприлюднення постанови про розмір мита при поставках газу в Україну на першому кварталі – ред.) не імпортує. Ми чекаємо, чи будуть наші комерційні пропозиції сприйняті позитивно”, – уточнив А.Коболев.
Він підкреслив, що перехід на комерційні взаємини з “Газпромом” став можливий після істотного розширення можливості реверсних поставок для України з боку Європи.
Як повідомлялося, згідно з постановою про розмір мита при поставках газу в Україну на перший квартал 2016 і передбачуваної контрактної ціни на перший квартал у розмірі $ 230 за 1 тис. куб. м, розмір знижки до контрактної ціни (встановлюється на розмір експортного мита) складе $ 17,77 за 1 тис. куб. м. Відповідно, пропонована ціна – близько $ 212,23 за 1 тис. куб. м.
Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин говорив про готовність України закуповувати газ у РФ в першому кварталі 2016 тільки при зниженні ціни до рівня нижче $200 за 1 тис. куб. м.
Російська сторона встановлює ціну для “Нафтогазу України” шляхом надання знижки за рахунок спеціального мита, орієнтуючись на спотові ціни на газ в Європі.
На початок січня форвардні контракти на перший квартал на європейських хабах торгувалися на рівні $ 170 за 1 тис. куб. м.
Заявка України на імпорт газу з боку Словаччини на 1-4 січня збільшився до 18,8 млн куб. м з 10,6-16,9 млн куб. м на добу в третій декаді грудня.
За матеріалами:
5 канал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас