Електронні паспорти в Україні будуть оформлятися з 16 років – постанова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Електронні паспорти в Україні будуть оформлятися з 16 років – постанова

Особисті фінанси
1198
Впроваджуване з 1 січня 2016 року оформлення паспортів з безконтактним електронним носієм і без нього громадянами вперше здійснюється по досягненні ними 16-річного віку, тоді як раніше передбачалося обов’язкове оформлення таких паспортів від народження і незалежно від віку на кожні 10 років.
Відповідні зміни до постанови Кабінету міністрів №302 “Про затвердження зразка, технічного опису порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України” від 25 березня 2015 року внесено іншою його постановою №1132 від 23 грудня, текст якої опубліковано у виданні “Урядовий кур’єр”.
Згідно з документом, у разі оформлення паспорта вперше особа або її законний представник зобов’язані надати свідоцтво про народження.
При цьому особа, яка народилася до 1 березня 2001 року, у разі оформлення паспорта вперше зобов’язана також надати копії документів, які підтверджують громадянство й особу її батьків.
Крім того, уряд встановив: для оформлення та видачі таких паспортів дозволено використання зразків бланка паспортів у формі книжечки до завершення повного забезпечення матеріально-технічними ресурсами Державної міграційної служби (ДМС) України, тоді як раніше мова йшла про використання бланка паспорта попереднього зразка до завершення робіт із запровадження оформлення і видачі біометричних паспортів.
Згідно з документом, порядок використання імплантованого в паспорт громадянина України безконтактного електронного носія встановлюється Міністерством внутрішніх справ України у відповідності з міжнародними стандартами та рекомендаціями Міжнародної організації цивільної авіації (International Civil Aviation Organization, ICAO).
Згідно з затвердженим порядком, термін видачі паспорта з безконтактним електронним носієм або без нього територіальним підрозділом ДМС становить не більше ніж 30 календарних днів після оформлення заяви-анкети на його отримання, в разі термінового отримання – не більше ніж 10 робочих днів.
Як повідомлялося, в середині грудня глава МВС Арсен Аваков заявив, що з 1 січня 2016 року ДМС починає процес запровадження принципово нових посвідчень особи – пластикових карток з безконтактним електронним носієм.
За словами А.Авакова, з 1 січня почнеться тестування системи у масштабах країни, а оформлення посвідчень громадянами стане можливим з 11 січня.
У грудні 2012 року набрав чинності закон “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус”, згідно з яким передбачено введення біометричних паспортів, що містять чіп, або безконтактний електронний носій інформації, на якому записано, зокрема, біометричні дані людини – відбитки пальців, розпізнавання особи, ДНК, долоня, сітківка ока та ін.
У країні також оформлятимуться паспорти громадянина України для виїзду за кордон з біометричними даними.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас