Економічні очікування: що принесе 2016 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економічні очікування: що принесе 2016

Особисті фінанси
2409
Новий рік може виявитися важчим, ніж минаючий 2015, через накопичений масштаб падіння, у тому числі рівень життя – скорочення реальних доходів українців, економії на споживанні
У майбутньому році, з погляду макроекономіки, очікується вступ України в зону зростання, але поки незначного – на рівні 2%, за найоптимістичнішими оцінками.
Цей рік зможе сформувати непогані очікування у інвесторів, але для цього влада повинна буде активніше займатися реформуванням країни, поліпшенням бізнес-клімату. Без інвестицій ж не можна розраховувати на довгострокове економічне зростання. Вкрай потрібні судова реформа, ліберальна податкова реформа, ефективна дерегуляція бізнесу і результативна боротьба з корупцією.
Найважливіші прогнозні цифри 2016
2% – зростання ВВП України
12% – інфляція на кінець року
24,1 грн за долар – середній курс за рік
$ 225 – ціна імпортованого газу
$ 8,87 млрд – зовнішнє фінансування України
$ 40 – світова ціна на нафту
66 грн – ціна пляшки горілки
До будь-яких прогнозів, особливо довгострокових, потрібно ставитися обережно. Економіка, суспільство, країна є настільки складними системами, що описати їх адекватними моделями найчастіше неможливо. До того ж у них є багато місця для появи несподіванок, “білих” чи “чорних”, які можуть повністю змінити ситуацію. Але організовувати роботу або життя неможливо, не маючи хоча б гіпотез про найближче майбутнє. Тому прогнози й необхідні.
Зростання ВВП
У МВФ і уряді говорять про зростання в новому році реального ВВП країни на 2%. Поки ж цей показник є стабільно негативним. Так в третьому кварталі поточного року ВВП зменшився на 7,2% в порівнянні з аналогічним періодом 2014. Однак уряд і Нацбанк очікують зростання економіки країни вже за підсумками четвертого кварталу 2015.
Незалежні експерти говорять про зростання ВВП в новому році в діапазоні 0,9-2,4%.
Інфляція
Держбюджет-2016 передбачає, що рівень інфляції на кінець року становитиме 12% (у поточному році очікується близько 45%). У НБУ вважають, що інфляція може коливатися в межах 3% навколо цього базового показника. Інфляцію в 12% визначив в якості мети і МВФ.
Але незалежні від НБУ експерти вважають, що рівень інфляції буде істотно вищим – не менше 20%, хоча і не більше 30%.
У новому році Нацбанк повинен перейти на роботу в режимі інфляційного таргетування, тобто встановлення цільового показника інфляції та застосування заходів, що дозволяють його досягти. НБУ визначив цільовим на 2016 р. показник інфляції на рівні 12% 2017 р. – 8%, в 2018 р. – 6%, і 2019 – 5%. Річну інфляцію в 5% в Нацбанку вважають зараз оптимальною для країни.
Курс гривні
До держбюджету закладено середньорічний прогноз курсу гривні 24,1 грн/$, який був раніше розрахований Міжнародним валютним фондом.
Але глава НБУ Валерія Гонтарєва визнає наявність ризиків, які можуть перешкодити реалізації таких очікувань. Вона, зокрема, вказала на ризики погіршення кон’юнктури світових ринків, особливо, на продовження зниження цін на сталь і зернові. Глава Нацбанку також зазначила розпочатий ФРС США цикл підвищення ставок, що створює тиск на валюти країн, що розвиваються і складності з позиками. Ризики можуть бути врівноважені позитивними факторами, зокрема, зниженням цін на нафту та інші енергоносії, припливом інвестицій в результаті відновлення економічного зростання в Україні.
Аналітичні компанії говорять, що курс до кінця 2016-го може сягнути 30 грн.
Зовнішнє фінансування
Нацбанк очікує надходження в 2016 р $ 8,87 млрд зовнішнього фінансування (в 2015 р. $ 11 млрд). Йдеться про $ 4,58 млрд від МВФ, $ 1,55 млрд – від Євросоюзу, $ 1 млрд – від США, $ 0,21 млрд – від Світового банку і $ 1,53 млрд з інших джерел.
Рада директорів МВФ може ухвалити рішення про виділення Україні $ 1,7 млрд чергового траншу за програмою розширеного фінансування EFF в кінці січня. Можливо, третій і четвертий (теж $ 1,7 млрд) транші будуть об’єднані. Для прийняття рішення про продовження фінансування МВФ необхідно оцінити прийнятий в Україні податково-бюджетний пакет законів на відповідність програмою EFF.
Світові ціни на нафту
Майже ніхто з серйозних аналітиків та інвесторів не говорить про зростання світових цін на нафту, але оцінки спаду розрізняються.
30 грудня вартість лютневих ф’ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі знизилася на 1,83% – до $ 37,1 за барель. Ціна такого ж ф’ючерса на нафту WTI на Нью-йоркській товарній біржі зменшилася на 2,61% – до $ 36,88 за барель. З початку року WTI подешевшала на 29%, Brent – на 34%.
Кувейт заклав у бюджет на наступний рік ціну своєї нафти на рівні близько $ 30 за барель. Саудівська Аравія оприлюднила бюджет на 2016 р. який розрахований виходячи з нафтових цін в діапазоні від $ 29 до $ 37 за барель. Міністерство фінансів Росії відштовхується від середньорічної ціни на нафту в 2016 р на рівні $ 40. Таку ж ціну Іран закладає в свій бюджет.
Ціна на бензин, алкоголь і сигарети
Експерти вважають, що підвищення з 1 січня на 13% акцизів на нафтопродукти на тлі падаючих світових цін на нафту спричинить невеликий вплив на вартість бензину і дизпалива в Україні, близько 80% яких на сьогоднішній день імпортується. Але пиво, алкогольні напої та сигарети, акцизи на які виростуть на 40-300%, однозначно подорожчають. Так в Асоціації легальних виробників алкоголю вважають, що півлітрова пляшка горілки в роздробі подорожчає на 11 грн і буде коштувати мінімум 66 грн.
Оскільки про те, що акцизи виростуть, було відомо давно, виробники спробували підготуватися до цього. Тому, наприклад, виробництво горілки в листопаді до відповідного місяця 2014 збільшилася на 13,5%, а до жовтня поточного року – на 27,1%. І все це на тлі падаючих продажів. Розрахунок на те, щоб сплатити з виробленого товару акциз за старими ставками, а продати його в роздробі за новими цінами. З цієї ж причини виробництво коньяків і бренді в листопаді зросло на 8,9% порівняно з листопадом 2014 р а порівняно з жовтнем 2015 виросло на 37,6%.
Пенсії
У Мінсоцполітики підрахували, що зменшення єдиного соціального внеску в наступному році до 22% з 41% призведе до втрати Пенсійним фондом надходжень у розмірі 100 млрд грн. Але робота фонду буде стабільною, оскільки з держбюджету йому виділять 145 млрд грн.
З 2016 року соціальні стандарти будуть підвищені в два етапи в сумі на 12,5% за підсумками року, тобто на рівень очікуваної інфляції.
Ціна на газ
Україна розраховує закуповувати газ в 2016 р. за ціною не вище $ 200 за тисячу кубометрів, заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. У той же час, у бюджеті-2016 закладена середньозважена ціна на газ на рівні $ 225. Цей показник розраховувався виходячи з помірного сценарію розвитку ситуації на паливних ринках.
Валютні обмеження
Подальша лібералізації валютного регулювання залежить від настання в Україні певних економічних і фінансових умов, кажуть в НБУ. “Ми виходимо не з конкретних термінів, а з виконання певних економічних і фінансових умов. Зокрема, до цих умов належить успішне завершення другого перегляду програми розширеного фінансування МВФ”.
План поступового зняття валютних обмежень був розроблений НБУ і погодив з МВФ ще в квітні поточного року. Однак зсув графіку отримання траншей МВФ не дозволив НБУ почати валютну лібералізацію тими темпами, які були передбачені цим планом.
Нацбанк також розробляє масштабну лібералізацію всього валютного регулювання. У вересні цього року була створена відповідна робоча група. Зараз вона працює над цільової моделлю валютного регулювання, наступним кроком стане розробка дорожньої карти для впровадження цієї моделі та розробки принципово нової нормативної бази.
Кредитування реального сектору
За словами глави НБУ Валерії Гонтарєвої, банківська система України зараз характеризується надліквідністю: на коррахунках банків перебувають 33 млрд грн, а ще 76 млрд грн вони тримають на депозитних сертифікатах Нацбанку. “Гроші в Україні є, і банківська система очікує початку кредитування, але для цього треба реформувати судову систему і посилити права кредиторів”.
Однак з урахуванням стану економіки не варто сподіватися на кредитний бум. Банки дуже обпеклися, тому ще якийсь час будуть придивлятися до подій в реальному секторі. У той же час мало яке підприємство реального сектору погодиться на кредитування комерційними банками при обліковій ставці НБУ на рівні 22% річних. Але при інфляції 45% ставка не може бути нижчою.
Початок роботи зони вільної торгівлі з ЄС
Скасування мита при торгівлі з ЄС – хороша потенційна можливість для вітчизняних виробників наростити експорт. Але щоб цей потенціал реалізувати, потрібно добре попрацювати над якістю товарів і внутрішніми бізнес-процесами. Це вимагає витрат, потрібні гроші і для виходу на нові ринки. Допомогти з цим могла б держава, створивши за прикладом інших країн якесь Експортно-кредитне агентство.
Обнулятимуться і ввізні мита на товари з країн ЄС. Це обрадує споживачів, тому можуть знижуватися роздрібні ціни. Але виробники у ряді секторів української економіки можуть зіткнутися з посиленням конкуренції.
Торгівля з Росією
Росія з 2 січня відмовляється від нульових ввізних мит на українські товари і вводить заборону на ввезення української сільгосппродукції, сировини і продовольства. У відповідь уряд України заявив, що з 10 січня буде введена заборона ввезення частини російської продукції. Обмеження торкнуться хлібобулочних, борошняних кондитерських виробів, шоколадних цукерок, м’яса, риби, кави, чорного чаю, продуктів дитячого харчування, сигарет з фільтром, пива, горілки і ряду інших товарів. Але Україна готова не застосовувати ці санкції, якщо РФ відмовиться від своїх і відновить роботу зону вільної торгівлі між двома країнами в рамках СНД.
Сергій Гусєв
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас