Інвестиції в ІТ: головні події року, що минає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестиції в ІТ: головні події року, що минає

Технології&Авто
434
2015-й став для українського ринку роком протиборства. З одного боку, були багатомільйонні інвестиції у місцеві компанії та стартапи. З другого – нескінченні обшуки, які змінюють одне одного протягом останніх півроку. Здавалося б, коли країні потрібен позитивний імідж і стрімкий розвиток ІТ, держава грає проти нього. І це лише вершина айсберга.
І все ж ІТ-ринок України не обмежується одними стартапами. 2015-го у країні нарешті було запущено технологію 3G. Наразі це помітно лише у збільшенні швидкості передання даних, але в майбутньому оператори запускатимуть нові сервіси. До того ж завдяки приходу в країну швидкого інтернету глобальні компанії почали виявляти до України більше інтересу: найближчим часом у великих містах з’явиться Uber. Свою частку отримав і бюджет України, куди оператори перерахують майже 10 млрд гривень за ліцензію на частоти та їхню конверсію. Після непростого 2014-го місцевий аутсорсинг зростає і далі.
Як змінювався український ІТ-ринок за останні 12 місяців, і куди було інвестовано $100 млн?
Грошові горизонти
За останній рік найактивнішим фондом усередині країни знову став міжнародний Imperious Group. За рік вони зробили сім інвестицій, але мова йде про невеликі суми в кілька сотень тисяч доларів. «Ми бачимо тут гучні історії – це хороші індикатори для нас», – пояснює керуючий партнер фонду Павло Альошин.
Анонсовану раніше угоду між компанією Depositphotos і ЄБРР/TMT Investmets на $5 млн ми не враховуємо в цьому році. Представники ЄБРР повідомили, що документи наразі не підписано, і зробити це планують лише на початку 2016-го.
Наші стартапи
А ось що викликає сумнів, то це приналежність Looksery до України. На сайті стартапу зазначено, що команда базується в Сан-Франциско, основні продажі також ідуть у Штатах. Автор технології Looksery Юрій Монастиршін справді родом з Одеси, де працює кілька розробників. Щоправда, за даними російського Forbes, ще декілька людей точно так само працює і в Сочі. Моніторинг західних ЗМІ показав, що Looksery вони називають «американською компанією з розробниками в Україні». Утім, і останнє згадують далеко не всі.
Приклад Looksery – не єдиний. Більша частина українських стартапів, які отримують інвестиції, має до самої країни слабкий стосунок: звідси родом їхні засновники або тут розташований невеликий центр розробки. Скажімо, проект GitLab – онлайн-сервіс для зберігання вихідного коду проекту – за останні два роки підняв понад $5 млн: одним з інвесторів був навіть актор Ештон Катчер. Дмитро Запорожець, засновник проекту, не приховує: з усієї команди в Україні бувають лише дві людини, серед яких і він. Та ж ситуація і в Augmented Pixels. Гончарук каже, що тепер його компанія «американська». «У нас українське коріння, але вже понад рік ми – компанія із США. У рідній країні важко побудувати системний бізнес», – якось зазначив підприємець.
За словами Регіни Махотіної, керуючого директора UAngel, ангельські інвестиції цього року перевищили $2 млн. «Було проінвестовано понад 30 проектів. Оскільки ми говоримо про pre-seed-інвестиції, мова йде про угоди на суму $50–200 тис.», – додала вона.
Лихі часи
Одним із найпоказовіших був останній обшук у дніпропетровському офісі «Датагруп». Правоохоронні органи прийшли з обшуком і почали вилучати техніку за рішенням суду про порушення авторських прав. Порушивши низку законів, правоохоронні органи так нічого й не забрали, пішовши з порожніми руками. «Це місцева самодіяльність. За адресою компанії шукали ІТ-адресу. Потім попросили вибачення і пішли», – розповів тепер уже керівник «Датагруп» Олександр Кардаков.
Один з інвесторів констатував, що акселераторам в Україні важко вижити через високу активність відоміших західних проектів. «Побачивши цікавий стартап, вони всіма силами перетягують його до себе», – додав співрозмовник. Наприклад, той же GitHub пройшов програму в найвідомішому акселераторі світу Y Combinator, Augmented Pixels був у Plug and Play, а стартапи Kwambio і Preply – у бостонському та берлінському відділеннях Techstars.
З миру по нитці
Американські краудфандингові майданчики відкриті і для зовсім невеликих українських проектів. Наприклад, Jumperound за останній рік зібрала $20 000 уже на дві карткові гри, і всього за сім днів кампанія отримала 91% суми на третій проект. При цьому вся команда проекту і виробництво – в Україні.
Заповітна цифра
Якщо враховувати угоди з Horizon Capital (але не брати до розрахунку екзити Looksery і Jeapie), загальна сума угод в українських компаніях досягла $100 млн. За словами Колодюка, який говорив про можливість досягнення цієї планки ще півроку тому, підсумкова сума інвестицій може бути вищою, але частина проектів не розкриває факт отримання коштів. Щоправда, для майбутнього українського ринку 2016-го це вже нічого не означатиме. Якщо у країні не залишиться об’єктів для інвестування й умов для роботи західних інвесторів, грошей буде значно менше.
Ілля Кабачинський
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас