Кабмін нав'язав ОПЗ невигідний кредит Ощадбанку на 5 млрд грн, - прокуратура — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін нав'язав ОПЗ невигідний кредит Ощадбанку на 5 млрд грн, - прокуратура

Казна та Політика
453
ПАТ “Одеський припортовий завод” (ОПЗ) виплатив Ощадбанку 700 млн грн відсотків по кредиту, який підприємство змушене було взяти на виконання розпорядження Кабінету міністрів від 3 грудня 2014 року, таке повідомлення прокуратури Одеської області опублікував у своєму блозі в Facebook замгенпрокурора-прокурор Одеської області Давід Сакварелідзе.
ОПЗ оплатив відсотки по непотрібному кредитом в сумі близько 700 млн грн, які доцільно було б спрямувати на розвиток підприємства”, – йдеться в інформації.
Д.Сакварелідзе нагадав, що прокуратура Одеської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом зловживань службовими особами ОПЗ, а саме продаж продукції підприємства за значно заниженими цінами. У рамках розслідування було встановлено, що за кошти кредиту Ощадбанку Кабмін зобов’язав ОПЗ закупити по стовідсотковій передоплаті природний газ в НАК “Нафтогаз України”, а ці кошти були надалі перераховані в Російську Федерацію для придбання сировини.
“З допитів посадових осіб ПАТ випливає, що підприємство на той момент мало кошти для купівлі природного газу в обсягах, необхідних для ведення господарської діяльності, і потребувало позики”, – наголошується в повідомленні.
Прокуратура додає, що в травні цього року держава в особі Фонду держмайна України ввела до складу керівництва заводу і наділило повноваженнями управляти фінансовою та зовнішньоекономічною діяльністю осіб, що раніше не мали відношення до діяльності ОПЗ. За даними правоохоронців, згодом саме ці особи уклали з новими іноземними фірмами низку договорів про продаж продукції за цінами, що не відповідають ринковим, у тому числі 22 жовтня – договір з австрійською фірмою про переробку давальницької сировини (толінгу).
“Такі дії призвели до недоотримання ОПЗ прибутку, що може спричинити собою зниження інвестиційної привабливості державного підприємства, а відповідно і його вартості у разі можливої ​​приватизації”, – вважає прокуратура.
Згідно з інформацією, досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.
Як повідомлялося, очолювана головою Одеської ОДА Міхеїлом Саакашвілі наглядова рада реформ державних підприємств при Мінекономрозвитку 19 листопада ініціювала скасування контракту щодо закупівлі газу, укладеного ОПЗ з австрійською Antra Gmbh про переробку газу за давальницькою схемою, як корупційного і такого, що завдає шкоди підприємству приблизно на $ 90 млн на рік. Глава ОДА стверджує, що директор ОПЗ відмовився візувати і підписувати цей контракт, тому підпис під ним поставив перший заступник директора заводу Микола Щуриков, якого М.Саакашвілі назвав “прямим ставлеником” депутата від прем’єрської фракції “Народний фронт” Миколи Мартиненка (на минулому тижні склав мандат – ред.). У свою чергу, останній заперечує будь-який зв’язок з діяльністю ОПЗ і Antra Gmbh.
У свою чергу, Щуриков звинуватив Саакашвілі в дестабілізації роботи підприємства і спробі змінити його керівництво і запропонував провести незалежну перевірку діяльності ОПЗ. Щуриков пояснив необхідність роботи за давальницькою схемою тим, що самостійно забезпечувати себе газом по реверсу завод поки не може через обмеження НБУ щодо передоплати за кордон. За його словами, крім поставок газу від Antra завод також отримує сировину в рамках контракту з НАК “Нафтогаз України” і в цілому завантажений майже на 100%, споживаючи при повному завантаженні 115 млн куб. м газу на місяць.
Новий склад наглядової ради ОПЗ був сформований наприкінці червня цього року.
ОПЗ займається виробництвом хімічної продукції, а також перевалкою аміаку на морський транспорт. Завод знаходиться в державній власності, але його планується приватизувати в першій половині 2016 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас