Експерти розповіли, що буде з цінами на бензин після підвищення акцизів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти розповіли, що буде з цінами на бензин після підвищення акцизів

Особисті фінанси
6119
На думку експертів, підвищення Верховною Радою з 1 січня 2016 року акциз на нафтопродукти на тлі падаючих світових цін на нафту не вплине на вартість бензину і дизпалива в Україні, близько 80% яких на сьогоднішній день імпортується.
«Закупівельні ціни на нафтопродукти знижуються. В цілому, я впевнений, що для споживача підвищення акцизів пройде абсолютно непомітно, ніякого підвищення ціни не буде. Сам акциз, зокрема, на бензин складе порядку 65 коп. на літрі, але споживач цього не відчує, бо зниження світових цін на нафту з лишком перекриває навіть таке зростання податкової складової і зберігає можливості для подальшого зниження ціни», – сказав директор консалтингової компанії «А-95» Сергій Куюн.
Разом з тим, експерт зазначив, що поки стабільність цін на нафтопродукти в Україні безпосередньо залежить від курсу гривні.
«Буде рости курс – будуть пропорційно зростати ціни на нафтопродукти. Але зараз ніхто не береться курс передбачити, і я в тому числі», – зазначив Куюн.
За словами експерта інвесткомпанії Concord Capital Андрія Геруса, нафта в ціні нафтопродуктів займає 45-50%; ще 45% – податки, велика частина з яких акциз.
«Курс за останні 2 місяці знизився на 10%, це фактично перекрило ефекти падіння світових цін на нафту», – сказав Герус.
За словами експерта інвесткомпанії, навесні, із зростанням попиту, може бути певне подорожчання нафтопродуктів в рамках 5-10%.
«Але дуже багато чого також залежить від курсу. У вересні був 22,7, зараз 25», – додав Герус.
Нагадаємо, 24 грудня Верховна Рада України прийняла зміни до Податкового кодексу, що представляють компроміс між пропозиціями уряду і парламенту щодо податкових змін, необхідних для виконання дохідної частини проекту державного бюджету на 2016 рік.
Зокрема, з 1 січня буде підвищено акциз на нафтопродукти на 13%.
Міністерство фінансів розраховує на надходження до бюджету 3,2 млрд грн в 2016 році від підвищення акцизів на бензин і має намір направити ці кошти до спеціального фонду на ремонт автомобільних доріг України.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас