Святкові "вкладення": На скільки цього року можуть збільшиться витрати на новорічний стіл — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Святкові "вкладення": На скільки цього року можуть збільшиться витрати на новорічний стіл

Особисті фінанси
785
Цього року українцям доведеться значно більше викласти на новорічні святкування. Як порахував гендиректор Advanter Group Андрій Длігач, тільки святковий стіл подорожчав на дві третини порівняно з 2014-м.
Середньостатистичний споживчий кошик з початку цього року виріс в ціні в кілька разів. Навіть банальний борщовий набір (картопля, капуста, морква, буряк, цибуля), за оцінками Advanter Group зараз в 3,8 рази дорожче, ніж у грудні минулого року. «(Спиртне, окремі делікатеси та ін.) на продукти ж для традиційного новорічного столу знадобитися на 68% більше грошей», – пояснив Длігач.
Зрозуміло, що доходи більшості українців цьогоріч явно не встигали за цінами, тому купити стільки ж смакоти до новорічного столу, як і в минулому році, зможуть далеко не всі. Але рітейлерів цей факт, схоже, особливо не турбує. Як і раніше, знижок на продукти харчування в супермаркетах шукати не варто, попереджають експерти. «Згідно стандартних умов договорів, постачальник не має права змінювати ціну протягом тривалого періоду, іноді цілого року. Скаче цьогоріч курс валюти, по суті, «з’їв» всі можливі новорічні знижки, які планувалися. Постачальникам хоча б вийти в нуль», – пояснив ситуацію директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Помітно збіднів і вибір делікатесів. За рік частка імпорту на полицях наших магазинів скоротилася в рази. «У грудні минулого року вітчизняні товари в супермаркетах займали 70%, зараз – 90%», – зазначив Дорошенко.
Трохи краща ситуація з товарами, які складно замінити: цитрусові, кава, чай, делікатесні товари. Але і їх продажу просіли на 20-25%. Відповідно впало і пропозицію. За даними Держстату, імпорт алкоголю в доларовому еквіваленті скоротився, за підсумками трьох кварталів 2015 року, вдвічі. Найсильніше зменшилися обсяги поставки овочів – на 67,6%. За м’ясних і рибних делікатесів негативна динаміка становить 62,1%, чаю і кави – 27%.
Якщо в минулі роки перед святами в супермаркетах було не проштовхнутися, а багато переходили на цілодобовий режим, то зараз особливих черг біля кас не спостерігається.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас