Українцям в Польщі виділять мільйони гривень на мову і культуру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям в Польщі виділять мільйони гривень на мову і культуру

Світ
529
Міністерство внутрішніх справ і адміністрації Польщі в 2016 році планує виділити 15,6 злотих (93 млн грн) для захисту, збереження і розвитку культурної самобутності національних та етнічних меншин, а також на розвиток регіональних мов. Українська громада отримає більше за інших.
Гроші виділять на розвиток преси: тижневиків, місячників, квартальник, щорічників. Також – на видання книг. Фінансування охопить підтримку ефірів приватних мовників та Інтернет-проекти. Частина дотаційних коштів витратять на фестивалі, концерти, урочистості, огляди творчості, поетичні та пісенні конкурси. Передбачена підтримка аматорських художніх колективів. Крім того, доплати спрямовані на статутну діяльність організацій нацменшин у Польщі.
“Статистично найбільшу фінансову підтримку у 2016 році отримає саме українська нацменшина. Проте цього року на підтримку нацменшин і етнічних груп у Польщі передбачено на 68000 злотих менше, ніж у минулому році”, йдеться в повідомленні.
Дотаційний список включає підтримку двох важливих для українців інвестиційних проектів у Польщі в 2016 році. Заплановано продовження реконструкції Українського народного дому в Перемишлі – на це передбачено 720 тис. злотих (4,3 млн. грн.). Також – приміщення лемківського ансамблю “Кичера” у Легниці.
В цілому в польське відомство надійшло понад 730 заявок про надання дотацій в 2016 році. Було вибрано 470 проектів.
Нагадаємо, в Польщі живуть і працюють 1 млн українців. Дозволи на роботу в цьому році отримали 400 тис. українців. Влада називає це неформальною підтримкою України.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас