НБУ почав розрахунок Українського індексу міжбанківських ставок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ почав розрахунок Українського індексу міжбанківських ставок

Валюта
647
Національний банк з 28 грудня почав розрахунок та оприлюднення Українського індексу міжбанківських ставок (Ukrainian Index of Interbank Rates, UIIR).
Про це йдеться в повідомленні прес-служби Нацбанку.
Порядок розрахунку та оприлюднення Українського індексу міжбанківських ставок затверджений постановою правління Національного банку від 3 грудня 2015 №860.
Розрахунок індексу UIIR здійснюється щоденно (за підсумками кожного робочого дня).
Для цього використовується інформація про всі угоди з надання/розміщення гривневих ресурсів, які були укладені банками на міжбанківському ринку України у відповідний день.
Індекс UIIR розраховується за двома категоріями міжбанківських угод: “кредити та депозити бланкові” і “угоди своп”.
У той же час по кожній категорії розрахунок відбувається по операціях з різними термінами: овернайт, один тиждень, два тижні, один місяць, три місяці.
Індекс UIIR для кожного терміну кожної категорії розраховується тільки в тому випадку, якщо протягом відповідного дня була відображена/зареєстрована інформація про бодай п’ять угод відповідного терміну і категорії, контрагентами за якими виступили не менше трьох різних банків.
При цьому з метою досягнення більш об’єктивного значення індексу UIIR, при його розрахунку для кожного терміну кожної категорії не враховуються 20% угод від загальної кількості з найбільшими ставками і 20% угод від загальної кількості з найменшими ставками.
На підставі інших угод індекс UIIR розраховується як звичайне середнє арифметичне значення.
За словами директора департаменту відкритих ринків НБУ Сергія Пономаренка, при розробці індексу UIIR за основу був узятий досвід інших країн з розвиненими фінансовими ринками, адаптований до умов України.
Оприлюднення індексу UIIR за відповідний робочий день здійснюється до 10:00.
Нагадаємо, в грудні Національний банк привів нормативну базу по відкритій валютній позиції у відповідність із загальноприйнятими міжнародними стандартами.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас