Вам до розумних чи до красивих: Економісти викрили популізм Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вам до розумних чи до красивих: Економісти викрили популізм Тимошенко

Казна та Політика
4581
Економісти перевірили цифри і тези депутатів і написали коментарі до спірних або недостовірних тез. Висновок, який напрошується після поверхневого аналізу результатів, – популізм і опозиційність – погано позначається на достовірності риторики депутатів.
Про це йдеться в дослідженні, пише VoxUkraine.
Так, на першому місці в “рейтингу депутатського лукавства” – Юлія Тимошенко (“Батьківщина”), вона набрала рекордні 24 бали. Єдине, що трохи виправдовує такого досвідченого політика, – Тимошенко виступала в той день двічі. Нижче наведено розбір деяких “помилок” з виступів лідера політсили.
“Ви знаєте, що ключова цифра для всього світу – це валовий внутрішній продукт на душу населення у валюті, від цього всі країни визначають, як ми живемо. За два роки в 1,9 рази впав ВВП на душу населення: був $ 4000, став – $ 2160. Ось підсумок політики “, – цитують автори дослідження Тимошенко.
В одному реченні дуже багато припущень, що спотворюють сенс, відзначають економісти VoxUkraine. По-перше, ВВП – один з декількох важливих показників; по-друге, при порівнянні рівня життя в різних країнах використовують ВВП не за обмінним курсом, а за паритетом купівельної спроможності, тобто з урахуванням рівня цін в кожній країні. Цей показник за два роки скоротився з $ 9 697 до $ 7 990 (дані МВФ). “Говорити, що це виключно результат політики уряду, як мінімум, несправедливо. Через військові дії на сході Україна втратила істотну частину своєї економіки”, – відзначають експерти.
Наприклад, під час прем’єрства Тимошенко в 2009-му, коли не було війни і Україна не втрачала території, показник ВВП на душу за паритетом купівельної спроможності впав з $ 8816,4 до $ 7712,2, а за методом, запропонованим самої Тимошенко, – у доларах США за курсом на період порівняння – з $ 4095 до $ 2 655.
“У нас в 2,2 рази в реальному вираженні, валютному вимірі, впав валовий внутрішній продукт, такого не було в деяких країнах навіть під час глобальних воєн. Що ми робимо з країною?” – Представляють ще одну цитату Тимошенко автори дослідження.
Реальний вимір (швидше за все, мається на увазі у постійних цінах) – це не те ж саме, що в доларах США. У реальному вимірі падіння склало 6,8% в 2014-м і буде близько 11,5% в 2015-му. Кумулятивно – 17,5%. Це багато, але ніяк не в два рази.
“А головне – нас далі продовжують штовхати в боргову яму. Заклали 3,7% дефіциту бюджету, 83,7 млрд доведеться запозичити. Ми просто будемо з вами жебраками. За два роки борг дорівнює валовому внутрішньому продукту. Завжди він був не вище 30” , – цитує главу “Батьківщину” VoxUkraine.
По-перше, з 2010 року державний борг знаходився біля позначки 40% ВВП. По-друге, в 2014 і 2015 роках показник борг-ВВП дійсно зріс (за оцінками МВФ, до 94% ВВП), але не через непомірні нові кредити, а через девальвацію гривні і падіння доларового ВВП. Сама сума знизилася з $73,1 млрд в кінці 2013-го до $70,7 млрд у вересні 2015 року. По-третє, щоб не брати в борг, потрібно мати нульовий дефіцит бюджету, а як цього досягти – депутат не пропонує.
“Другий рік при скаженій інфляції, а інфляція складає рівно стільки, на скільки впала гривня, ми не індексуємо людям доходи”, – сказала Юлія Тимошенко.
Темпи інфляції залежать від девальвації, але не рівні їй. Крім того, відзначають експерти, уряд заклав індексацію соцвидатків у бюджеті-2016.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас