Куди заведе Україну курс гривні: Три сценарії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Куди заведе Україну курс гривні: Три сценарії

Валюта
8659
До Нового року залишилося кілька днів, а українці досі не розуміють, як будуть жити в 2016-му – бюджету немає, і коли його приймуть – поки неясно. Тим часом курс долара продовжує потихеньку повзти вгору.
Журналісти за допомогою економічних експертів проаналізувала можливі варіанти розвитку подій в першому кварталі наступного року (далі аналітики прогнозувати не беруться. – Авт.),взявши за основу курс долара – від якого в нашій економіці залежить практично все.
ТРИ ДОРОГИ. Сценаріїв у нас вийшло три: оптимістичний – долар по 24 грн, який закладений Кабміном у проект держбюджету; реалістичний – курс долара підніметься до 30 грн; і песимістичний – гривня обвалиться вдвічі, до 50 грн. Остання ситуація – малоймовірна, заспокоюють експерти. Але якщо склоки у владі та бійки в парламенті замість прийняття потрібних законів і проведення реформ припинять наша співпраця з МВФ, ситуація дійсно може стати катастрофічною.
“Головне – не самі гроші від МВФ, вони невеликі (наступний транш повинен скласти $ 3 млрд. – Авт.), а сам факт співпраці з Фондом – адже він показує, що Україна, незважаючи на тимчасові труднощі (війна, спад в економіці і т. і.), світ продовжує вважати надійним діловим партнером, який виконує свої боргові зобов’язання “, – говорить економіст Віктор Лисицький.
Втім, президент Украналітцентра Олександр Охріменко вважає, що в нинішній ситуації, коли інвестиції в Україну все одно не йдуть, наявність або відсутність траншу МВФ серйозно на курс гривні до долара не вплине. “Набагато більше курс залежить від Податкового кодексу і держбюджету і від того, що нормально не працює (майже не кредитує. – Авт.) Банківська система, – каже Охріменко. – А від співпраці з МВФ Україна відмовитися не зможе: це автоматично означає різке погіршення відносин з США, і ми залишимося один на один з агресором – Росією. Європа нам навряд чи чимось серйозно допоможе – у неї і всередині єврозони проблем вистачає “.
“Оптимістичний”: Імовірність сценарію “долар по 24 гривні” експерти оцінюють як не надто реальну, але в принципі цілком імовірну – вона отримала 25%. На думку економістів, такий сценарій реальний, якщо Рада до кінця року прийме зміни до Податкового кодексу, які дозволять затвердити здійсненний держбюджет, потім прийме бюджет. Після цього ми цілком можемо розраховувати, що вже в лютому МВФ таки дасть нам близько $ 3 млрд чергового траншу.
Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко прогнозує, що життя простих українців навіть трохи покращиться через те, що прогнозне зростання ВВП складе 2%, до того ж продовжить дешевшати нафта, а значить, і бензин. Враховуючи, що паливна складова входить в ціну будь-якого товару, можна чекати невеликого зниження їх вартості на 2-3%. У підсумку з бюджетом на 2016-й курс гривні залишиться стабільним (24,4-25 грн / $), і мінімум 3-3,5 місяці українцям не доведеться побоюватися за свої гаманці.
“Реалістичний”: Долар доходить у першому кварталі до 30 гривень і стабілізується. За розрахунками Охріменко, шанси такого результату – 50%, а Устенко говорить про такий же ймовірності плавного зростання курсу за квартал з 25 до 30 грн/долар, і про ймовірність 30% – зростання вище 30 грн. До таких висновків, вважає Устенко, підштовхують дані про падіння і світової економіки, і промвиробництва в Україні, а про реформи в країні більше говорять, ніж роблять.
“Невелике здешевлення гривні стимулює експорт нашої основної продукції – металу і руди, так як вона стає більш конкурентоспроможною. Але в умовах падіння попиту на метал це ненабагато збільшить як доходи держбюджету, так і приплив валюти в країну, – говорить Устенко. – Це означає, що продовжить знижуватися імпорт, окрім критичного (енергоносії), а ліки, автомобілі, побутова техніка подорожчають, і завозити їх стануть ще менше “.
Поки незрозуміло, як на нашу економіку, а значить, і на курс гривні вплине вступ в силу економічної частини угоди про Асоціацію з ЄС та економічні санкції з боку Росії, вважають експерти.
Вони прогнозують, що долар з вірогідністю в 25% дійде у першому кварталі до 30 грн, але більшого зростання не допустить тіньовий бізнес: “У лютому цього року долар злетів до 40 грн, але швидко впав, так як на нього не було попиту. Ситуація напевно повториться “.
“Песимістичний”: Сценарій “долар по 50 гривень” експерти називають катастрофічним для економіки країни, а тому – самим малоймовірним. За прогнозом Охріменко, його ймовірність – 25%, Мельник оцінює її в 5%, а Устенко впевнений, що таке, на щастя, просто нереально.
На думку Охріменка, такий сценарій можливий тільки у разі повної кризи влади: депутати не приймають держбюджет, а коаліція в Раді починає процес затяжного нового форматування. Бізнес не розуміє, на якій податковій базі йому працювати, а значить – на всяк випадок підвищує ціну на свої товари, намагаючись сформувати “подушку”.
Населення через зростання цін починає в паніці знімати гривневі депозити і скуповувати долари, які, у підсумку, дорожчають удвічі. “Очевидно, що ціна газу, використовуваного для опалення, також зросте вдвічі. І якщо січень і лютий виявляться морозними, запасів не вистачить. Тоді доведеться витрачати резерви НБУ на імпорт газу – адже без бюджету на наступний рік про транш МВФ доведеться забути”, – каже Мельник.
Тарифи в цьому випадку влада не підніме, так як платити по ним все одно ніхто не зможе (крім планового подорожчання електроенергії. – Авт.), але різко подорожчають продукти і промтовари, і у людей просто не залишиться грошей на оплату “комуналки”. У підсумку можуть початися віялові відключення електроенергії через енергокризу, і зниження температури в квартирах до 12-15 градусів.
Устенко додає: при такому сценарії 75% економіки піде в тінь, розрахунки підуть повз банків, у тому числі – і по бартеру. Цілком імовірно, що через падіння споживання зарплати можуть почати сильно затримувати, а людей на підприємствах почнуть скорочувати.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас