З валюти не спускають очей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З валюти не спускають очей

Валюта
571
НБУ повідомив банки про їхній обов’язок виявляти підозрілі фінансові операції, пов’язані з купівлею валюти та її перерахуванням за кордон. Банки зобов’язані з’ясовувати економічний сенс таких операцій і збирати досьє на їхніх учасників. Якщо трансакція виглядатиме підозрілою, її можуть «заморозити». Це ускладнить роботу банківських клієнтів – юридичних осіб, але НБУ стане легше боротися зі схемами з виведення капіталу з України.
Валютне стеження
Нацбанк продовжує «закручувати гайки» на валютному ринку: листом № 25-02002/101317 він роз’яснив банкам, як використовувати індикатори підозрілих фінансових операцій під час купівлі іноземної валюти та її перерахування за кордон. Банки відтепер повинні під час кожної валютної трансакції своїх клієнтів вивчати суть операції та відомості про її учасників, що має полегшити виявлення підозрілих фінансових угод.
Висновок про валютні операції підписуватиме керівник профільного підрозділу банку, на якого при цьому буде покладено повну відповідальність за віднесення операції до підозрілих. Сумнівні трансакції банки можуть блокувати. Ці вимоги, втім, не стосуються операцій на користь держави або під держгарантії, грантів, програм міжнародної фінансової допомоги.
Акцент на ризиках
Нацбанк регулярно переглядає правила проведення валютних операцій. Постановою № 863 він визначив, що має право не підтверджувати банкам купівлю або переказ валюти у разі виявлення ознак ризикової діяльності, фінансування тероризму, легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.
Перед цим Нацбанк визначив перелік ризикових операцій. Зокрема, до них віднесені операції без очевидної економічної доцільності, операції з фіктивними цінними паперами та інструментами штучного поліпшення фінансового результату або перекручення звітності. Регулятор відстежує також роботу банків із пов’язаними особами, опосередковане кредитування пов’язаних осіб, дострокове повернення їм вкладів, приховування інформації про них.
Клієнтські муки
Нові вимоги не торкнуться операцій з іноземною валютою, які здійснюють громадяни. «Зараз діє обмеження на купівлю готівкової валюти у розмірі 3 тис. грн на день. А ті, хто хоче провести операції на великі суми, йдуть, як правило, не до банківських відділень, а до фінансових компаній. Тому банки, навіть якщо захочуть, то не дізнаються про якісь підозрілі трансакції, тому що люди навчилися проводити їх, минаючи фінансовий моніторинг», – говорить скарбничий одного з великих банків.
У той же час банкіри зазначають, що вимоги регулятора, які постійно посилюються, створюють великі труднощі для їхніх корпоративних клієнтів. «Певна річ, наші клієнти не в захваті від усіх цих нововведень, які заважають проводити операції з валютою, укладати контракти з партнерами. Але добре хоча б те, що Нацбанк веде активну роз’яснювальну роботу щодо таких нововведень», – вважає заступник голови правління УкрСиббанку Костянтин Лежнін.
Але НБУ не відступиться, навіть якщо клієнти банків почнуть обурюватися, оскільки йдеться про можливості блокування схемних інструментів виведення капіталу з країни. Нещодавно регулятор оголосив про виявлення масштабної афери. Він запобіг спробі виведення банком «Велес» за кордон $460 млн за підробленими документами. Після чого НБУ почав інспекційну перевірку, в ході якої виявив факти здійснення банком «Велес» ризикової діяльності та невиконання вимог банківського, валютного законодавства та законодавства у сфері фінмоніторингу. Близько 90% усіх операцій банку мали характер виведення капіталу. За неповний рік їхній обсяг перевищив $100 млн. Саме незаконні операції спонукали НБУ 10 грудня винести рішення про відкликання ліцензії та початок ліквідації банку «Велес».
Губарь Елена
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас