Економія на бідних: Рада планує розглянути в I читанні бюджет на 2016 рік, в кулуарах документ прозвали «жебрацьким» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економія на бідних: Рада планує розглянути в I читанні бюджет на 2016 рік, в кулуарах документ прозвали «жебрацьким»

Казна та Політика
3159
Сьогодні, 22 грудня, Рада планує розглянути в I читанні бюджет на 2016 рік.
Робоча група узгодила три спірних моменти. Місцевим бюджетам залишать кошти на децентралізацію (в обсягах 2015 року), єдиний соцвнесок знизять до 22%, бізнесу залишать «спрощенку».
Але в кулуарах документ прозвали «жебрацьким» – передусім через соціальні скорочення.
Так, з 1 січня перевірять всіх, хто отримує спецпенсії (льотчики, шахтарі, інваліди) – їх попросять довести право на пільгу. Тим, хто не зможе (наприклад, архів шахтаря залишився на непідконтрольній території), скоротять виплати. Збережуть і «податок» в 15% на пенсію працюючого пенсіонера, не будуть проводити перерахунок пенсії у зв’язку із зростанням середньої зарплати. А максимальну пенсію встановлять на рівні 10,7 тис. Очікується, що це заощадить 9,1 млрд грн.
Втім, міністр соцполітики Павло Розенко цю цифру не підтвердив. І закликав не боятися перевірок: «Мова лише про перевірку Пенсійного фонду в цілому, будемо виявляти двійників або «мертві душі». Таке проводиться щороку».
Ще одна стаття економії – багатодітні сім’ї, інваліди: їх також чекає перевірка, і пільг позбавлять, якщо побачать «нетрудові доходи» вище прожиткового мінімуму. Він, нагадаємо, зараз становить 1 330 гривень, а в проекті бюджету закладено, що з травня його підвищать до 1399 грн.
«Дитячі» виплати зберігаються: одноразово 10,3 тис. і по 860 грн/міс. – всього 41,2 тис. грн. за кожну дитину, причому незалежно від того, вона перша, друга чи третя в сім’ї.
Тим часом, оклади членів уряду підвищені на 25%. А депутатські зарплати планують повернути на рівень 17 тис. грн (зараз близько 6,5 тис.).
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас