НБУ допускає передачу моніторингу та контролю за кредитними спілками на саморегуляцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ допускає передачу моніторингу та контролю за кредитними спілками на саморегуляцію

Казна та Політика
225
Національний банк допускає передачу моніторингу та контролю за кредитними спілками на саморегуляцію.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби Нацбанку, передають Українськi Новини.
Така ідея була озвучена в ході зустрічі заступника голови НБУ Владислава Рашкована з президентом Всесвітньої ради кредитних спілок Брайаном Бренчем.
За словами Рашкован, українські кредитні спілки є безумовно необхідним гравцем ринку в зоні з низьким рівнем проникнення банківського бізнесу – у сільській місцевості та невеликих містах.
Він підкреслив, що роль центробанку як майбутнього регулятора цього ринку полягає у вдосконаленні законодавчої бази діяльності та очищенні ринку.
При цьому моніторинг і контроль можуть бути передані на саморегуляцію і покладені на асоціацію, але це питання потребує подальшого аналізу.
“Крім того, процедура оцінки ризиків самими кредитними спілками повинна бути істотно вдосконалена, щоб зменшити втрати у подальшій діяльності. Національний банк уже обговорює з міжнародними донорами можливу допомогу у створенні єдиної скорингової моделі за кредитами для кредитних спілок, а також в цілому підтримку розвитку нового регуляторного середовища для функціонування кредитних спілок “, – зазначив Рашкован.
У свою чергу, президент Всесвітньої ради кредитних спілок Брайан Бренч зазначив, що багато країн світу проходили аналогічні проблеми розвитку кредитних спілок, і запропонував надати матеріали з розвитку кредитних спілок як в країнах, що розвиваються, так і в розвинених країнах.
Як повідомляли Українські Новини, законопроектами ╧2413 и ╧2414, які зараз знаходяться в парламенті, передбачається передача функцій нагляду за небанківськими фінансовими установами (включаючи кредитні спілки) від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Національному банку України.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас