Названі топ-10 бізнесменів, що заплатили найбільше податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Названі топ-10 бізнесменів, що заплатили найбільше податків

Казна та Політика
1734
Аналіз сум податку на доходи фізичних осіб, сплачених провідними українськими промисловцями – фігурантами рейтингу Forbes “100 найбагатших українців”, показує дисбаланс між масштабом бізнесу і сумою нарахованого ПДФО.
Чому найбагатші бізнесмени не завжди найбільші платники податків, з’ясував Forbes.
Видання проаналізувало сумарний показник сплаченого ПДФО за три останні роки (2012-2014). Такий період був обраний, щоб нівелювати вплив на результат чинника політичної кон’юнктури: деякі раніше успішні бізнесмени деактуалізувалися після зміни влади в Україні, покинувши країну.
Цікаво, що більшість позицій в рейтингу зайняли опальні бізнесмени або персони, далекі від великого бізнесу – спортсмени.
Так, перше місце за сплаченими податками дісталося найбагатшій людині України Рінату Ахметову, що сплатив 379, 796 млн гривень ПДФО за три роки. На другому місці – Борис Колесніков, засновник кондитерської компанії “Конті” і свинарського холдингу “АПК-Інвест” (164, 081 млн гривень). Замикає трійку лідерів боксер Володимир Кличко, який сплатив 75979000 гривень ПДФО. Також звертає на себе увагу присутність у рейтингу екс-глави агрохолдингу “Мрія” Миколи Гути, який зараз переховується за кордоном.
Ерік Найман, керуючий партнер компанії Capital Times, зазначає, що результат безпосередньо пов’язаний зі ступенем детінізації бізнесу, яку пройшли або не пройшли ключові бенефіціари. “Наприклад, Рінат Ахметов, в основному, отримує доходи у вигляді дивідендів і виплачує 5% прибуткового податку. Поки діє податкова пільга на дивіденди – йому це вигідно робити. Ряд інших найбільших бізнесменів не потурбувалися легалізацією своїх доходів і свого майна. Значить, їх все влаштовує”, – вважає він.
За його словами, українське податкове законодавство дає достатньо можливостей для приховування реальних доходів, тому питання необхідності обілення бізнесу (як правило, це пов’язано з виходом на міжнародні ринки капіталу) кожен вирішує для себе самостійно, без оглядки на контролюючі органи.
“В Україні немає перевірки за видатками. Ви бачите податкову декларацію, але не знаєте, скільки витрачено за цей податковий період. Якщо людина купує нерухомість і дорогий автомобіль на не порівняну з офіційним доходом суму, то завжди можна пояснити це заощадженнями або спадщиною”, – констатує він.
У рейтингу найбільших платників ПДФО симптоматично відсутні представники влади, пов’язані з великим бізнесом: у ньому немає Андрія Іванчука, покійного Ігоря Єремєєва, Ігоря Коломойського, Миколи Мартиненка, Віктора Пінчука (останній відкриває другу десятку рейтингу).
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас