Корпоративний бум в онлайні: замовлення компаній виросли на 60%, - дослідження Allbiz — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Корпоративний бум в онлайні: замовлення компаній виросли на 60%, - дослідження Allbiz

Фондовий ринок
659
Кількість онлайн-замовлень, які отримали українські компанії за 11 місяців цього року зросло на 61% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Такі дані дослідження міжнародного центру інтернет-торгівлі Allbiz, проведеного спеціально для Finance.UA.
У другому кварталі року спостерігалося досить помітне зростання кількості замовлень у провідних категоріях товарів. Так в категорії продукти та напої їх стало більше приблизно на 30% в порівнянні з першим кварталом. У третьому ж кварталі динаміка була ще більш позитивною. Українські компанії отримали вдвічі більше замовлень в порівнянні з другим кварталом. У жовтні кількість інтернет-замовлень зросла ще майже на 20%, після чого в листопаді незначно скоротилася.
Головні тренди
Лідируючі категорії в порівнянні з 11 місяцями минулого року не змінилися – змінилися лише місця в трійці лідерів. Сільське господарство змогло обійти ринок одягу та взуття, піднявшись з минулорічного третього місця на друге. Це свідчить про зниження активності кінцевих покупців на роздрібному ринку, з одного боку і збільшенні активності компаній b2b-сегмента з іншого. Очолює топ, як і раніше, найпопулярніша категорія – продуктів і напоїв.
Цікаво, що всі галузі з топ-10 ринків продемонстрували істотне зростання в порівнянні з 11 місяцями минулого року. Так, продукти та напої зросли на 50%, сільське господарство – на 65%, одяг і взуття – на 41%. Будматеріали додали в кількості замовлень 61%, дерево і пиломатеріали – 71%, а промисловість -75%.
Товари для здоров’я та краси наростили кількість замовлень на 48%, авто-мото, велотехніка – на 59%. Тара та упаковка також зросли на 59%, а спорт і відпочинок – на 50%.
З 10-ки найпопулярніших ринків в порівнянні з минулим роком випали вода, газ і тепло, а також меблі та інтер’єр. У першій кількість замовлень збереглося на рівні минулого року, а в другій – збільшилася на 21%.
Корпоративний бум в онлайні: замовлення компаній виросли на 60%, - дослідження Allbiz
Що купували?
На ринку продуктів і напоїв на перше місце по замовленнях змогла вийти алкогольна і тютюнова продукції – вони виросли в два з половиною рази. Ці товари змогли обійти групу масложирової продукції, яка також показала істотне зростання в два рази. Своє місце в топах зберегли спеції та приправи, а також хлібобулочна і кондитерська продукції. У п’ятірку топ-груп також увійшли цукор, сіль і мед, які змогли витіснити з неї гриби, ягоди та горіхи.
У одязі і взутті на першому місці взуття – жіноче, чоловіче і спортивне. За рік кількість запитів до українських підприємців зросла вдвічі. Вона обійшла товари для підлітків і дітей, які опустилися на третє місце. На другому місці за кількістю замовлень виявився одяг для жінок, він виріс на 40%.
У категорії будматеріали дві топові групи залишилися без змін. Це вікна, двері і перегородки, а також оздоблювальні матеріали, плитка і шпалери. Перша виросла на 60%, у другій зростання кількості замовлень склав 50%.
На ринку сільського господарства дві групи також залишилися без змін у порівнянні з минулим роком. У топі запитів – саджанці та насіння, а також продукція квітництва. Перші виросли в три рази, а другі – в два. Третє місце в категорії за кількістю замовлень зайняло птахівництво та рибництво. Воно витіснило з топ-5 популярних товарних груп сільськогосподарську техніку.
Цей рік показав, що, не дивлячись на кризу і девальвацію національної валюти, вітчизняний ринок e-commerce впевнено розвивається. Більше того, економічний спад і зниження внутрішнього попиту стимулюють цей розвиток – підприємці виходять із зони бізнес комфорту і всіма можливими способами шукають нових замовників, як усередині країни, так і за її межами. Так як все більша кількість компаній, що працюють на В2В-ринках, починають освоювати онлайн-просування як ефективний спосіб змінити структуру своїх поставок і посилити експортний напрямок.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас