Порошенко запевнив, що Україні вдалося уникнути дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко запевнив, що Україні вдалося уникнути дефолту

Казна та Політика
1376
«Сьогодні ми точно можемо сказати, що нам вдалося уникнути дефолту, який ще рік тому здавався неминучим», – сказав Порошенко на спільному брифінгу з віце-президентом США Джозефом Байденом у Києві в понеділок.
За його словами, в економічній сфері було досягнуто низку успіхів, зокрема, очищення банківської системи від проблемних активів, диверсифікація енергозабезпечення та забезпечення прозорості енергоринку, реструктуризація суверенного боргу і ряд інших.
Нагадаємо, Україна почала переговори про реструктуризацію частини держборгу в рамках нової програми з МВФ у березні цього року і розраховує в результаті відстрочки виплат по боргах і їх часткового списання заощадити до 5,2 мільярда доларів в цьому році і до 15,3 мільярда доларів у найближчі 4 роки. Крім того, двома іншими обов’язковими вимогами Фонду є скорочення боргу до 70% ВВП і зниження необхідності в зовнішньому фінансуванні до 10-12% до 2020 року.
До теперішнього часу домовитися з кредиторами і провести реструктуризацію вдалося тільки двом державним банкам – “Укрексімбанку” і “Ощадбанку”, які отримали відстрочку виплати боргу на 7 років в обмін на підвищення ставки купона без списання основної суми боргу за єврооблігаціями з погашенням у 2015- 2 018 роках на 1,5 мільярда доларів і 1,3 мільярда доларів відповідно.
У червні міністр фінансів Наталія Яресько заявляла, що Україна “теоретично” наприкінці липня може оголосити мораторій на виплати у разі відсутності прогресу в переговорах з кредиторами в рамках чинного з 17 червня закону. Однак згодом сторони переговорного процесу оприлюднили спільну заяву про прогрес та укладанні угоди про конфіденційність 24 липня Мінфін виплатив купон за євробондами на 120 мільйонів доларів.
У середині серпня Київ почав ще один раунд переговорів з кредиторами, який, на думку українського Мінфіну, повинен стати завершальним. Переговори проходили в Сан-Франциско на прохання Спеціального комітету кредиторів. При цьому український Мінфін назвав цю зустріч останньою можливістю для досягнення спільної домовленості про реструктуризацію і в черговий раз попередив, що наша країна буде змушена використовувати альтернативні механізми для забезпечення фінансування програми співпраці з Міжнародним валютним фондом у разі неможливості досягти домовленості.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас