Несолодкі ціни: Антимонопольники почали розслідування подорожчання на ринку цукру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Несолодкі ціни: Антимонопольники почали розслідування подорожчання на ринку цукру

Особисті фінанси
979
Антимонопольний комітет України нарешті помітив, що в Україні зросли ціни на цукор. Як повідомили в АМКУ, він почав розслідування діяльності суб’єктів господарювання на цукровому ринку – «на предмет дотримання ними вимог законодавства про захист економічної конкуренції». Також розіслані вимоги про надання інформації основним виробникам солодощів. «За результатами аналізу цієї інформації будуть вжиті заходи», – обіцяють чиновники.
Нагадаємо, як повідомляли ЗМІ, у жовтні оптові ціни на цукор в Україні зросли на 11% (до 12,05 грн /кг), а роздрібні – на 15% (до 14,3 грн /кг). У порівнянні з минулим роком, подорожчання склало 54% в опті і 45% в роздробі, підрахували в Міністерстві аграрної політики. І, як прогнозували тоді експерти, це був лише «розгін» ринку. На сьогоднішній день в київських супермаркетах ціни на цукор переступили позначку в 18-19 грн /кг.
Втім, АМКУ оперує іншою інформацією. «За даними моніторингу Держстатом споживчих цін на соціально значущі товари, на 10 листопада, в порівнянні з аналогічним періодом попереднього місяця, роздрібні ціни на цукор зросли на 13,34% (до 15,2 грн /кг)», – запевнили антимонопольники.
Але, судячи з усього, навіть ці цифри вразили чиновників. Тепер вони намагаються з’ясувати чим обумовлено подорожчання: об’єктивними факторами (зменшення виробництва цукру в Україні, зростання світових цін та ін.) або змовою.
До речі, регіональні відділення АМКУ вже намагаються впливати на ситуацію на місцях. Зокрема, Хмельницьке територіальне відділення рекомендувало переглянути ціни декільком цукровим заводам (Теофіпольському, Наркевицькому, Шепетівському ті ін). Київські антимонопольники попросили зробити те ж саме Салівоновський, Шамраєвський, Пустоварівський та інші цукрові заводи. У підсумку, як стверджують в АМКУ, компанії зменшували ціни на 6-37%.
Зараз чиновники чекають реакції декількох одеських і харківських компаній, які вже отримали «чорну мітку». Рекомендували знизити ціни, зокрема, одеським ТОВ «Чорноморець», «Екстра», «Таврія-В» (супермаркети «Космос»), «Копійка-центр». У Харківській області у змові запідозрили «Цукровик-Агро», «Новоіванівський цукровий завод», СП «Біла криниця» і ТОВ «Агропромислова компанія «Савинська». «Зараз йде збір доказів по цій справі», – підсумували в АМКУ.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас