Як не довести податковий спір до кримінального правопорушення, - юристи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як не довести податковий спір до кримінального правопорушення, - юристи

Особисті фінанси
717
Юристи ЮК Prove Group радять бізнесменам, після отримання наказу податкової інспекції про проведення податкової перевірки на підприємстві активно залучатися в цей процес шляхом отримання інформації про хід її проведення.
Так, якщо в ході перевірки встановлено порушення, а сума, визначена податковим органом, складає більше 609 000 гривень, то в 95 відсотків випадків будуть внесені відповідні дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань. При цьому, слід пам’ятати, що найчастіше податкова міліція вносить дані, не повідомляючи про це посадовим особам підприємства, тим самим порушуючи закон.
«У зв’язку з чим, при отриманні акта перевірки або податкового повідомлення-рішення на суму понад 609 000 гривень., Ми рекомендуємо обов’язково робити запит про існування кримінального провадження за фактом ухилення від сплати податків», – говорить старший юрист практики кримінального права ЮК Prove Group , адвокат Ігор Усик.
Якщо приймається податкове повідомлення-рішення про донарахування податкових зобов’язань, необхідно відразу ж оскаржити його в судовому порядку. Оскільки його оскарження в адміністративному порядку часто малоефективно.
Судове рішення на користь підприємства, яким скасовується податкове повідомлення-рішення, матиме величезне значення як доказ для закриття кримінального провадження. «Стороні захисту необхідно чітко визначити стратегію у справі, а саме обрати компромісну модель поведінки і сплатити узгоджену суму податку або перейти в активний наступ і працювати над доказовою базою. У такому випадку, необхідно надати докази належного оформлення операцій з контрагентами, їх реальності, надати пояснення щодо отриманого акту податкової перевірки. А практика ж ухилення від надання документів та пояснень в даному випадку не принесе позитивних результатів. Враховуючи, що слідчі та контролюючі органи дуже часто допускають порушення в процесі проведення перевірок та здійснення процесуальних дій, стороні захисту слід акцентувати увагу в процесі саме на цих недоліках. Чітка і правильно підібрана стратегія захисту не дасть стороні обвинувачення можливості довести справу до суду », – резюмував адвокат.
Також, для зміцнення своєї правової позиції необхідно провести аудиторську перевірку чи економічну експертизу, яка спростує висновки податкових органів і відобразить порушення, допущені фіскалами при проведенні перевірки.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас