Україна швидко перебудовується з ринку РФ на європейський (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна швидко перебудовується з ринку РФ на європейський (інфографіка)

Казна та Політика
4205
Після революції 2013-2014 рр. у зовнішньоекономічних відносинах Україна стала швидко переорієнтуватися з російського ринку на європейський.
Якщо у 2010-2013 роках частка РФ в експорті з України приблизно дорівнювала або дещо перевищувала частку країн Європейського союзу, то в 2014-2015 роках частка РФ в українському експорті знизилася, в той час як частка ЄС – зросла.
При цьому, в 2015 році тенденція до скорочення російського напрямку експорту продовжилася і частка РФ в загальному потоці товарного експорту вперше склала менше 15%.
Джерело: Державна служба статистики
Водночас, у 2014 році, незважаючи на істотне падіння сукупних обсягів експорту, експорт в ЄС навіть трохи зріс, за рахунок чого частка ЄС в українських експортних потоках істотно збільшилася. І навіть якщо за підсумками 2015 року постачання в ЄС в абсолютному обсязі, на тлі серйозних економічних потрясінь першої половини року, тимчасово не знизяться, їх частка в сукупному експорті, судячи з тенденцій, продовжить рости.
Фактично, можна говорити про швидку переорієнтацію України з російського ринку на європейський.
Джерело: Державна служба статистики
Таку переорієнтацію можна тільки вітати. Європейський ринок – набагато більш конкурентний і якісний, ніж російський, а також він у багато разів більший за обсягами. Нарешті, на відміну від російського, європейський ринок не політизується і українських виробників там не чекають раптові заборони на постачання тієї чи іншої продукції.
Джерело: Heritage Foundation, Doing Business
Водночас, економічне зближення з ЄС поки не вилилося в трансформацію ділового та інвестиційного клімату, якої так потребує Україна. Різноманітні виміри якості бізнес-клімату в Україні поки що не показують кардинальних поліпшень у порівнянні з попередніми часами.
Втім, процес запозичення з Європи інституцій і суспільного устрою, що формують діловий клімат і які є справжньою причиною процвітання європейців – ніде не був швидким. І навіть сусіди України, такі як Польща чи Угорщина, що почали його набагато раніше, також досі не наздогнали Західну Європу за рівнем розвитку. Європейські інвестиції, торгівля і зближення товариств поступово підтягують рівень розвитку цих країн.
Є всі підстави очікувати, що подібним чином вони будуть підтягувати Україну. Яка, завдяки інтеграції з ЄС, можливо, вперше за останні десятиліття отримала реальний шанс на успішний розвиток.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас