АМКУ попросять перевірити "Метінвест" Ахметова на монополізм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ попросять перевірити "Метінвест" Ахметова на монополізм

Казна та Політика
249
Народний депутат фракції “Самопоміч” Лев Підлісецький має намір звернутися в Антимонопольний комітет України (АМКУ) з метою проведення розслідування на ринку залізної руди, оскільки він вважає, що гірничо-металургійна група “Метінвест” займає монопольне становище на цьому ринку.
«Я з колегами сьогодні ж подам звернення в Антимонопольний комітет, щоб почали розслідування щодо монопольного становища на ринку залізної руди!», – написав депутат у Facebook.
За його словами, за 9 місяців 2015 року гірничо-збагачувальні комбінати Центральний, Північний, Південний, Інгулецький, а також Криворізький залізорудний комбінат, акції яких знаходяться у власності «Метінвесту» (або холдингу СКМ) виготовили 51% усього українського залізорудного концентрату і руди.
«Згідно з українським законодавством, монополістом вважається той, хто контролює частку ринку більше 33%. Раніше Антимонопольний комітет не визнавав «Метінвест» монополістом, тому що ніби як Україна і Росія – це один ринок. Тепер це не може бути причиною хоча б тому, що міждержавні вантажні залізничні перевезення неможливі», – зазначив Підлісецький.
Він також повідомив, що продати пакет своїх акцій «Метінвесту» була змушена і канадська компанія Black Iron, яка має родовища в Кривому Розі, оскільки в іншому випадку вона б не отримала можливості на них працювати.
За словами депутата, окремої уваги потребує ситуація на ринку сталі. Він повідомив, що за 6 місяців 2015 року 52% української сталі було вироблено на заводах «Метінвесту».
«Очевидна надвелика концентрація в одних руках! Також попросимо Антимонопольний розібратися», – зазначив депутат.
«Упевнений, голова АМКУ пан Терентьєв як колишній керівник юридичної служби іншого великого металургійного підприємства “ArcelorMittal Кривий Ріг” зможе швидко розібратися в ситуації і відповідно відреагувати на становище на ринках залізорудної сировини і сталі!» – додав Підлісецький.
«Метінвест» – найбільший в Україні і один з найбільших в СНД виробників залізорудної сировини і сталі. Основними акціонерами «Метінвесту» є група українського бізнесмена Ріната Ахметова СКМ (71,24%) і група компаній «Смарт-Холдинг» Вадима Новинського (23,76%).
У металургійний дивізіон компанії входять 11 підприємств, серед яких українські меткомбінати – «Запоріжсталь», «Азовсталь», Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча, Єнакіївський металургійний завод, Харцизький трубний завод, а також Авдіївський коксохімічний завод.
До складу гірничодобувного дивізіону входять підприємства з виробництва залізорудної і флюсодоломітному сировини: Північний, Інгулецький, Центральний, Південний гірничо-збагачувальні комбінати та Комсомольське рудоуправління, а також вуглевидобувні підприємства «Краснодонвугілля» і United Coal Company (США).
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас