Мінагропрод України пропонує МВФ нову схему перерозподілу спецрежиму з ПДВ для аграріїв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінагропрод України пропонує МВФ нову схему перерозподілу спецрежиму з ПДВ для аграріїв

Аграрний ринок
351
Міністерство аграрної політики та продовольства України запропонували на розгляд Міжнародного валютного фонду (МВФ) нову схему перерозподілу спецрежиму з податку на додану вартість (ПДВ), при якій 10% акумульованої суми буде направлятися до державного бюджету для підтримки окремих галузей агропромислового комплексу.
“Розуміючи, що має бути якийсь компроміс, він може бути запропонований в ході переговорів з МВФ: зберігається для всіх спецрежим, а 10% (акумульованої суми – ред.) – Це приблизно 2 млрд грн – перенаправляються до держбюджету і спрямовуються на підтримаю сільського господарства, на прямі програми підтримки. Є одна програма, яку ми не зуміли відновити – це пряма програма на садівництво та виноградарство “, – сказав перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Ярослав Краснопольський на прес-конференції в Києві в середу.
За його словами, зустріч представників міністерства та МВФ відбулася в середу.
“Усі, хто має систему акумуляції ПДВ, 90% суми буде залишати у себе, а 10% з цієї суми перенаправляються в загальний бюджет і повертаються нам в якості прямої підтримки на ті, чи інші програми”, – додав Я.Краснопольській.
Він уточнив, що аграрне відомство не припиняє переговори з Мінфіном про можливість прямих дотацій для галузі на 3 млрд грн, що передбачено умовами вступу України до СОТ (Світова організація торгівлі).
“Ми зараз до Міністерства фінансів, незважаючи ні на що, звертаємося і все-таки хочемо отримати пряму дотаційну підтримку, з них 1,2 млрд грн – на компенсацію відсоткової ставки за кредитами, і 1,8 млрд грн – на тваринництво, ну і 0,8 млрд грн – на повернення попередньої заборгованості. Ну і звичайно, виноградарство і садівництво потрібно підтримати “, – повідомив він у коментарі журналістам.
Як повідомлялося, спецрежим оподаткування передбачає право сільгосппідприємства залишати в його розпорядженні суму ПДВ, нараховану йому на вартість поставлених товарів і послуг, а не платити її до бюджету.
Коаліційна угода передбачає збереження податкових пільг для аграріїв до 2018 року. Тим часом оновлений текст меморандуму про співпрацю України і МВФ передбачає їх скасування з 2016 року.
Найбільші аграрні асоціації країни неодноразово виступали проти скасування пільг з ПДВ, мотивуючи це падінням сільськогосподарського виробництва, скороченням надходжень до держбюджету за рахунок зниження експорту сільгосппродукції.
За даними Міністерства аграрної політики і продовольства, обсяг прямих дотацій, передбачений умовами вступу України до СОТ (Світова організація торгівлі) на підтримку сільського господарства, становить близько 3 млрд грн, тоді як за підсумками 2014 аграрії акумулювали ПДВ на суму близько 20 млрд грн.
Згідно з проектом податкової реформи, запропонованої 114 народними депутатами, пропонується скасувати спеціальний режим з ПДВ для всіх агровиробників, крім тваринників, і повернути норму відшкодування ПДВ експортерам зернових.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас