Британська юрфірма захищатиме Мін'юст від міноритаріїв "Укрнафти" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британська юрфірма захищатиме Мін'юст від міноритаріїв "Укрнафти"

Казна та Політика
175
Міністерство юстиції України залучило юридичну фірму Latham & Watkins LLP (Лондон, Великобританія) в якості юридичного радника у справі за позовом міноритарних акціонерів ПАТ “Укрнафта” проти держави Україна.
Про це свідчить повідомлення Мін’юсту на веб-порталі “Державні закупівлі”.
Latham & Watkins LLP виступлять юридичними радниками в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма за позовом компаній Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited і Bordo Management Limited.
Договір між Мін’юстом і юрфірмою на надання послуг на 2015 рік вартістю $ 10 тис. (Без ПДВ) укладено 10 листопада.
Переговори також велися з Gernandt & Danielsson Advokatbyra KB (EUR237 тис.), Setterwallas Advokatbyra AB (EUR62 тис.), Norburg and Scherp Advokatbyra AB (EUR256,55 тис.), MAQS Advokatbyra (EUR232 тис.) І Squire Patton Boggs (UK ) LLP ($ 103,8 тис.).
Відповідно до тендерної документації, запит про арбітраж містить в собі претензії щодо постійного втручання держави з 2006 року в операційну діяльність компанії.
“На думку компанії, щодо” Укрнафти “неодноразово скоювали незаконні і невиправдані спроби змусити її продати свій газ за істотно заниженою ціною, нижче собівартості виробництва. “Укрнафта” була обмежена у своєму праві продавати природний газ на відкритому ринку. Більше того, на думку компанії , українські державні структури присвоїли або експропріювали значний обсяг природного газу, який належить ПАТ “, – зазначають у Мін’юсті.
Пізніше міноритарії “Укрнафти” пред’явили додаткові претензії в частині різкого підвищення ставки плати за користування надрами для видобутку газу та внесення змін Верховною Радою в закон про акціонерні товариства, яким був знижений кворум для проведення загальних зборів акціонерів, що, на думку міноритаріїв, підриває дію акціонерного угоди між “Укрнафтою” і НАК “Нафтогаз України” від 25 січня 2010 року і угоди про взаєморозуміння з Міненерговугілля від 23 грудня 2010 року.
Мін’юст також зазначає, що можливі втрати України згідно з попередньою інформацією позивачів становлять $ 5 млрд.
Кабінет міністрів у травні 2015 дозволив Міністерству юстиції закупити юридичні послуги для захисту прав та інтересів України у справах за позовами компаній Littop Enterprises, Bridgemont Ventures, Bordo Management (усі – Кіпр).
Як повідомлялося з посиланням на Ігоря Коломойського, міноритарні акціонери ПАТ “Укрнафта” (в т.ч. Littop Enterprises, Bridgemont Ventures, Bordo Management) подали позов до Стокгольмського арбітражу проти держави Україна. Деталі позову він не розкрив, проте підтвердив, що сума претензій складає $ 5 млрд.
У січня 2015 роки три міноритарних акціонера ПАТ “Укрнафта” вимагали від України $ 5 млрд в якості компенсації за дії уряду і НАК “Нафтогаз України”, направивши лист на адресу міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина. У цьому документі кіпрські компанії вказували, що Україна протягом 2006-2014 років обмежувала “Укрнафту” в праві вільного продажу залишків газу на ринку, незважаючи на відповідні рішення судів.
НАК “Нафтогаз України” належить 50% + 1 акція “Укрнафти”, групі компаній, пов’язаних з акціонерами Приватбанку (Дніпропетровськ), – порядку 42% акцій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас