"Укрнафта" щорічно втрачає 9 млн дол. через необ'єктивну баррелізацію нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укрнафта" щорічно втрачає 9 млн дол. через необ'єктивну баррелізацію нафти

Казна та Політика
487
Аукціонний комітет з продажу нафти сирої, газового конденсату і скрапленого газу має намір ініціювати внесення змін для встановлення об’єктивного коефіцієнту барелізації при розрахунку стартової ціни нафти та газового конденсату.
Про це йдеться у повідомленні Міністерства економічного розвитку і торгівлі.
“Різниця між фактичними та декларованими показниками спричиняє збитки найбільшій нафтовидобувній компанії України до 9 мільйонів доларів щорічно. Фактичний розрахунковий рівень коефіцієнту барелізації нафти ПАТ “Укрнафта”, встановлений в результаті перевірки, становить 7,45”, – йдеться у повідомленні.
Як наголошується, цього висновку дійшли експерти НАК “Нафтогаз України” при перевірці даних, що вносяться ПАТ “Укртранснафта” до журналів актів прийому-здачі нафти по вузлах обліку нафти, у листопаді 2015 року.
“Зараз, при здійсненні розрахунку стартової ціни нафти та газового конденсату, Аукціонним комітетом серед інших критеріїв використовується коефіцієнт барелізації сирої нафти українських родовищ на рівні 7,35, що в свою чергу відповідає густині нафти на рівні 855 кг/м3 при 150 С”, – заявили у міністерстві.
Відповідно до висновків перевірки, при внесенні до формули визначення коефіцієнту барелізації реальних значень густини української нафти – фактичний розрахунковий рівень коефіцієнту становить 7,45.
“Адже було встановлено, що фактична густина нафти українських родовищ виробництва ПАТ “Укрнафта”, яка транспортувалась системою магістральних нафтопроводів у період з 1 січня 2015 року по 5 вересня 2015 року, у середньому становить 841,1 кг/м3 при 200С”, – повідомляє прес-служба.
“Якщо середньорічна вартість 1 барелю нафти – 50 доларів, то різниця у вартості 1 тонни нафти між коефіцієнтами 7,35 та 7,45 становить 5 доларів на тонні. Враховуючи річний обсяг реалізованої нафти на аукціонах на рівні 1,8 млн тонн, найбільша нафтовидобувна компанія України недоотримує близько 9 мільйонів доларів або близько 205 млн гривень на рік”, – йдеться у повідомленні.
ПАТ “Укрнафта” – найбільша українська нафтодобувна компанія. НАК “Нафтогаз України” належить 50%+1 акція “Укрнафти”, групі компаній “Приват” Ігоря Коломойського – близько 42% акцій.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас