Linux-шифрувальник вразив більше 2000 веб-сайтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Linux-шифрувальник вразив більше 2000 веб-сайтів

Технології&Авто
1192
«Доктор Веб» розкрив додаткові деталі про шкідливу програму Linux.Encoder.1, про появу якої стало відомо на початку поточного місяця.
Вірус вражає комп’ютери під управлінням операційних систем Linux. Його основне призначення – шифрування файлів з метою подальшого отримання викупу за відновлення доступу до них.
Аналіз показав, що основними мішенями трояна стали розміщені на Linux-серверах веб-сайти, що працюють з використанням різних систем управління контентом (Content Management Systems, CMS) – зокрема WordPress, а також популярного програмного комплексу для організації інтернет-магазинів Magento CMS. Для атаки використовується не встановлена поки уразливість.
Отримавши несанкціонований доступ до сайту, кіберзлочинці розміщують на ньому файл error.php. Він грає роль шелл-скрипта і дозволяє зловмисникам виконувати різні несанкціоновані дії.
Оскільки вірус запускається з правами вбудованого користувача www-data (тобто з правами додатку, що працює від імені веб-сервера Apache), цих привілеїв цілком достатньо, щоб зашифрувати файли в папках, для яких у даного вбудованого користувача є права на запис, – іншими словами, там, де зберігаються файли і компоненти «движка» веб-сайту. Якщо з яких-небудь причин у шифрувальника виявляться більш високі привілеї, він не обмежиться однією лише папкою веб-сервера.
Станом на 12 листопада шифрувальник атакував понад 2000 сайтів в Інтернеті. Для відновлення доступу до закодованих даних жертві пропонується заплатити кілька сотень доларів США криптовалютою Bitcoin.
За матеріалами:
3dnews.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас