Депутати зробили перший крок до скасування ліцензій на експорт-імпорт алкоголю і сигарет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати зробили перший крок до скасування ліцензій на експорт-імпорт алкоголю і сигарет

Казна та Політика
951
Верховна Рада має намір скасувати ліцензування експорту та імпорту етилового, коньячного і плодового спиртів, алкогольних напоїв та тютюнових виробів з метою скоротити корупційне навантаження на бізнес і стимулювати зовнішньоекономічну діяльність України.
Так, законопроект №2498а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення дозвільних процедур у сфері зовнішньоекономічної діяльності» у першому читанні підтримали 232 народних депутата.
Присутній на засіданні парламенту міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус в ході представлення законопроекту зазначив, що нормативний акт скасовує 6 ліцензій, які не несуть регулятивної навантаження, але створюють плідний грунт для розвитку корупції.
«Пропонуємо скасувати 6 повністю даремних ліцензій, таких як ліцензування експорту-імпорту товарів: спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів. Оборот цих товарів ліцензується зовсім іншими ліцензіями, такими як ліцензія на роздрібну торгівлю, ліцензія на виробництво і ліцензія на оптову торгівлю», – сказав міністр.
При цьому, за його словами, обсяг платежів до бюджету від придбання ліцензій є незначним – 229 тис. грн – при тому, що 200 тис. грн витрачається на зарплату працівників апаратів, що видають ці дозволи.
«Окремо хочу підкреслити, що скасування цих ліцензій не впливає на споживання підакцизних товарів», – сказав Абромавічус, зазначивши, що експертне співтовариство не бачить ризику від скасування ліцензій.
У свою чергу голова парламентського Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк додав, що комітет підтримує дану ініціативу.
«Існуюче ліцензування не несе ні фіскальної функції, ні регуляторної функції», – сказав депутат.
Разом з тим ряд парламентаріїв відзначили, що законопроект не проходив розгляд у податковому комітеті Верховної Ради. Член депутатської фракції «Блок Петра Порошенка» Іван Рибак звернувся до депутатів з проханням відправити законопроект в зазначений комітет, який є профільним для нормативних актів подібного змісту.
«Закликаю вас за основу прийняти і передати до податкового комітет для розгляду до другого читання», – сказав депутат.
Член фракції «Блок Петра Порошенка» Максим Курячий також закликав депутатів відправити законопроект до податкового комітету. За його словами, скасування ліцензій на експорт-імпорт алкогольних напоїв створить передумови для зростання тіньової торгівлі.
«Ескперти всієї України стверджують, що у нас і зараз майже 40% цієї галузі знаходиться в тіні. З прийняттям цього законопроекту виникає дуже серйозна загроза безконтрольності обігу спирту у оптових торговців. Ні в якому разі не можна сьогодні голосувати цей закон в цілому », – сказав він.
Нагадаємо, зазначений законопроект був розроблений урядом і зареєстрований у парламенті 15 вересня. Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, у разі його прийняття в другому читанні оптова торгівля етиловим, коньячним і плодовим спиртами буде і далі здійснюватися за ліцензії на оптову торгівлю. Що стосується алкогольних напоїв та тютюнових виробів, то українські підприємства зможуть здійснювати імпорт і експорт, оптову торгівлю і відвантаження для реалізації магазинами безмитної торгівлі на основі ліцензії на оптову торгівлю відповідними товарами.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас