Ціна вибору: За скільки українці готові продати свій голос (дослідження) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна вибору: За скільки українці готові продати свій голос (дослідження)

Особисті фінанси
1797
Третина українців готові продати свій голос на виборах. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Центром політичних студій та аналітики і VoxUkraine.
Згідно з дослідженням, 30% українців візьмуть гроші від кандидатів у депутати або мери, якщо буде така можливість. Середня ціна голосу по Україні становить 580 грн.
При цьому 32% тих, хто готовий взяти гроші, будуть обов’язково голосувати за кандидата, який запропонував продати голос. Ще 39% заявили, що після того як візьмуть гроші, будуть самі вирішувати за кого голосувати, а 29% візьмуть гроші і проголосують за свого кандидата.
“Українці схильні також вестися на непрямий підкуп, як, наприклад, ремонт лікарні або благоустрій вулиці за рахунок кандидата”, – розповів директор Центру політичних студій Віктор Таран.
За його слова, 40% українців готові проголосувати за кандидата, який пожертвує гроші лікарні і 38% за кандидата, який заплатить за благоустрій вулиці.
Заради грошей українці навіть готові порушувати виборче законодавство, наприклад 18% з тих, хто готовий продати голос, готові сфотографувати бюлетень з відповідною відміткою навпроти “потрібного” кандидата, ще 28% готові зробити це за доплату. Менше людей готові на радикальніші вчинки, наприклад винести бюлетень з виборчої дільниці або проголосувати під чужим прізвищем.
Найбільше голос виборця коштує на Західній Україні (650 грн), менше в центрі і на сході. У Києві люди готові голосувати в середньому за 400 грн (таких 23%), трохи менше половини готові взяти гроші але вирішувати самостійно, за кого голосувати.
“Ці місцеві вибори не стали чеснішими і кращими. Люди голосують не так, як хочуть, на їх вибір фінансово впливають. І є загроза, що вибори, які відбудуться через кілька днів (другий тур виборів з обрання мерів – Ред.), також будуть сфальсифіковані таким чином “, – резюмував Таран.
ДОВІДКА. Дослідження проводилося шляхом анкетування 1205 респондентів у 12 областях України (не менше 100 анкет на область). До вибірки увійшли Вінницька, Дніпропетровська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Львівська, Одеська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Херсонська і Чернігівська області. Опитування проходило після першого туру місцевих виборів.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас