СБУ направила "Енергоатому" запит про поїздку посадових осіб компанії в Брюссель, - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ направила "Енергоатому" запит про поїздку посадових осіб компанії в Брюссель, - ЗМІ

Казна та Політика
406
Служба безпеки України запросила у держкомпанії «Енергоатом», оператора всіх діючих в Україні АЕС, повний перелік документів про відрядження посадових осіб підприємства в Брюссель 27-30 жовтня 2015.
Про це йдеться в листі Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ до «Енергоатому», текст якого має УНІАН.
Згідно з документом, СБУ вимагає від «Енергоатому» надати матеріали ділового листування, факсограми та протоколи службових нарад, що передують відрядженню, копії узгодження відрядження з боку Міністерства енергетики та вугільної промисловості, програму, звіт про відрядження, фінансові документи про витрати компанії на поїздку.
Крім того, як зазначається в листі, СБУ зацікавили журнал обліку виїздів секретоносіїв «Енергоатому» за 2015 рік, накази про призначення на посади учасників делегації компанії та їх посадові інструкції.
При цьому причини, за якими потрібно надати зазначений перелік документів, СБУ не повідомляє, посилаючись на досудове розслідування в рамках кримінального провадження.
У прес-службі «Енергоатому» повідомили, що не володіють інформацією про наявність такого запиту від СБУ.
«Наші співробітники, які увійшли до складу делегації, регулярно їздять за кордон – на заводи Westinghouse, Holtec, на сесії МАГАТЕ і засідання ВАО АЕС. Деякі представники делегації також неодноразово за останні роки бували в Росії. І ні в кого ніколи це питань не викликало. Нинішня поїздка приурочена році з моменту відкриття представництва «Енергоатому» в Брюсселі, яке, зауважте, санкціоновано Кабінетом міністрів », – сказали в прес-службі компанії.
З приводу самого факту появи такого запиту СБУ в компанії відзначили: «Це швидше психологічна атака, пов’язана з протистоянням окремих політичних груп впливу, в яке методично і, на щастя, безуспішно, намагаються втягнути« Енергоатом ».
«Фактично в ході візиту ми презентували в Європі потенціал України не тільки в атомній енергетиці, а й в атомпрому – можливості українських виробників в атомному машинобудуванні та АСУ ТП. Судячи з інтересу, який викликали наші вітчизняні підприємства, ми сподіваємося, що українські виробники зможуть вийти на європейський ринок », – додали в компанії.
Нагадаємо, «Енергоатом» 28 жовтня в Брюсселі підписав низку документів про співпрацю з європейськими компаніями.
Зокрема, «Енергоатом» має намір співпрацювати з бельгійськими компаніями Transnubel і Tractebel Engineering в питанні транспортування ядерного палива в Україну, а також підвищення безпеки вітчизняних атомних станцій.
Держкомпанії «Енергоатом» і «Турбоатом» 28 жовтня у Брюсселі підписали з американською компанією Holtec International меморандум про взаємодію в проекті будівництва Центрального сховища відпрацьованого ядерного палива, який передбачає передачу «Турбоатому» технологій Holtec.
Крім того, президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський обговорив з генеральним секретарем Енергетичної хартії Урбаном Руснаком питання розвитку атомної енергетики України і поглиблення кооперації між українськими та європейськими підприємствами ядерно-енергетичного сектору.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас