Андрій Мойсеєнко: Фінансовий ринок відроджують прості українці - населення і бізнес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Андрій Мойсеєнко: Фінансовий ринок відроджують прості українці - населення і бізнес

Кредит&Депозит
1299
Українці понесли гроші в банки, і з кожним місяцем це явище стає все більш масовим. Крім того, що вже порівняно тривалий час зростання фіксується за гривневими депозитними портфелям, в останні два місяці ми також спостерігаємо і зростання вкладів у валюті. Звітність банків і регулятора підтверджує дані тенденції.
Наведу як приклад наш банк: влітку ми зупинили відтоки валютних депозитів (які на відміну від гривневих все ще спостерігалися в більшості вітчизняних фінустанов), у вересні цього року ми приросли щодо валюти на 1%, а в жовтні валютний депозитний портфель банку збільшився ще на 2 %. Тобто тренд зростання не просто зберігається, а зміцнюється і нарощує оберти. І подібна ситуація сьогодні спостерігається в цілому по системі.
Випадковість чи закономірність? Вважаю, що це цілком логічний розвиток ситуації після затяжного періоду нестабільності. Перші результати реформ фінансової системи, практично завершено очищення банківського сектора від проблемних учасників, стабілізація валютного ринку, особливо в порівнянні з подіями початку року, – все це впевнено допомагає банківському співтовариству досягати основної мети, а саме повернення довіри українців до фінансових інститутів країни.
Модернізація ринку ще не закінчена, але перші результати процесу вже видно. Це закон про строкові депозити, завдяки якому банки стають менш уразливими перед такими форс-мажорними ситуаціями, які відбувалися в 2014 – на початку 2015 р. До слова, в цьому плані побоювання банкірів не виправдалися: українці сприйняли таке нововведення спокійно і, знаючи, що по таких вкладах можна отримати найбільшу прибутковість, зараз воліють примножувати свої кошти саме таким чином.
Ще одна важлива складова реформи – очищення сектора. На сьогоднішній день на ринку практично не залишилося слабких гравців. В основному всі, хто продовжує працювати, – це фінустанови, які змогли впоратися з самими непростими викликами і перебудуватися на нові правила ринку. Але й це не означає, що процес завершено. Попереду ще дуже багато роботи, яка, зокрема, буде спрямована тепер на підвищення дохідної частини діяльності банків. Звичайно, тут мова йде про відродження ринку кредитування.
Наступна складова – валютний ринок. Вже зараз багато в чому завдяки жорсткій монетарній політиці Нацбанку ми бачимо, що валютний ринок стабілізувався. А враховуючи, що зараз у нас гнучке курсоутворення, коливання гривневих котирувань навіть в найбільш неординарних ситуаціях – некритичні. Даний факт на тлі поступового нарощування регулятором золотовалютних резервів дозволяє НБУ поступово проводити лібералізацію валютного ринку. Що, до речі, також є однією з причин нарощування бази депозитів в доларах і євро в українських банках.
Також є й «небанківські» чинники, які допомогли українцям знову повірити своїм фінансовим партнерам. І в першу чергу це стосується більш-менш чіткого розуміння завтрашнього дня. Завтра настане, і воно буде краще, ніж учора: на сході припиняють стріляти, необхідні соціально-економічні та антикорупційні реформи хоч складно і повільно, але все-таки йдуть, з’являється осмислення того, що найстрашніше вже позаду.
Всі перераховані фактори і є запорукою закономірного зростання довіри українців та повернення їх назад у фінансову систему, а відповідно і підвищення рівня ліквідності і стійкості банків.
Але при цьому, мені здається, всі повинні розуміти, що фінансовий сектор і, зокрема, депозитний ринок відроджують прості українці – населення і бізнес. Тому що жоден закон, жодне, навіть найпрогресивніше нововведення, не зможе спрацювати без схвалення і розуміння його з боку суспільства, без готовності його прийняти. Це як вищевикладена історія з терміновими депозитами.
До речі, дуже важливо констатувати той факт, наскільки економічна криза зробила українців фінансово більш освіченими, як навчила їх прагматично дивитися в майбутнє. Вважаю це одним з небагатьох позитивних моментів даного часу. Наші громадяни здебільшого розуміють, що не по захмарних депозитних ставках варто вибирати фінансового партнера.
Упевнений, по-справжньому сильну, що відповідає світовим стандартам і незалежну від різних потрясінь фінансову систему в Україні ми зможемо побудувати саме тоді, коли ділові взаємини між банком і кожним клієнтом будуть максимально чесними, відкритими і конструктивними.
Андрій Мойсеєнко, заступник голови Правління Банку Кредит Днепр
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас