Суд скасував підвищення тарифів для населення: Чи подешевшає газ? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд скасував підвищення тарифів для населення: Чи подешевшає газ?

Особисті фінанси
6264
Навколо високих тарифів на газ для населення (нагадаємо, з 1 квітня вартість газу була підвищена в 5,5 раз або до 7,2 грн / куб. м) розгорається новий скандал: суд ухвалив, що вони є незаконними.
Причиною цього, на думку суду, є те, що Нацкомісія регулювання енергетики і компослуг (НКРЕКУ), яка встановила нові розцінки, на той момент не мала права цього робити. Йдеться про постанову НКРЕКУ №583 від 3 березня 2015 Що за цим може послідувати, з’ясували журналісти.
Факти такі: 3 листопада 2015 окружний адмінсуд Києва встановив, що Нацкомісія з регулювання енергетики, яка визначає тарифи на природний газ для населення, перебувала в стадії ліквідації з 3 вересня 2014 Тобто, ніяких рішень приймати вже не могла.
А Нацкомісія з держрегулювання у сферах енергетики і компослуг (НКРЕКУ) була створена 27 серпня 2014 (шляхом об’єднання НКРЕ та Нацкомісії з регулювання компослуг вона ж НККУ – Авт.) Указом президента.
При цьому ні Указ, ні інші закони не передбачають, що нова НКРЕКУ є правонаступницею НКРЕ або НККУ, а значить автоматично не отримує права виконувати покладені на них функції. Зокрема, встановлювати тарифи на газ для населення. Таке право НКРЕКУ отримала лише 1 жовтня 2015, коли набув чинності закон “Про ринок природного газу”. А постанову №583 було видано 3 березня 2015 р!
На підставі цього суд постановив:
1. Визнати постанову №583 незаконним і недійсним з моменту його прийняття. (тобто автоматично знову починає діяти стара постанова НКРЕКУ про ціну газу по 1,3 грн/куб. м – Авт).
2. Зобов’язати НКРЕКУ опублікувати резолютивну частину рішення суду у виданні, де було опубліковано постанову (“Офіційний вісник України”).
Постанова набирає чинності протягом 5 днів з моменту відправлення його сторонам, якщо не буде оскаржена. У прес-службі НКРЕКУ нам відмовилися коментувати чи буде подана апеляція, так як, за словами глави прес-служби Івана Слободянюка, вони ще не отримали рішення суду. Але джерела в Нацкомісії запевнили, що оскаржити будуть.
За словами юристів, з точки зору права, шанси скасувати рішення окружного адмінсуду Києва у НКРЕКУ мізерні.
“Суд побудував свої висновки на хронологічній ланцюжку, яку неможливо спростувати (спочатку комісія видала постанову про підвищення тарифів і лише через п’ять місяців отримала на це право) і підкріпив їх посиланнями на закони, у тому числі на Указ президента, в якому не сказано, що НКРЕКУ є правонаступницею НКРЕ, – говорить юрист Володимир Столітній. – На мою думку, Вищий адмінсуд має відмовити у задоволенні апеляції НКРЕКУ, якщо вона буде, а також повернути колишні тарифи (1,19 грн / куб. м) і зобов’язати комунальні служби перерахувати оплату газу населення за старими розцінками за період, поки не буде прийнято нове, вже легітимне, рішення НКРЕ про їх підвищення. Наприклад, з 1 грудня “.
Експерти енергоринку з юристами не сперечаються, але називають лазівки, за допомогою яких влада буде, по-перше, відтягувати вступ рішення суду в законну силу, по друге, спробує домогтися його скасування.
“Я бачу такий розвиток ситуації: юристи НКРЕКУ оскаржать рішення окружного адмінсуду Києва і подадуть клопотання про роз’яснення правонаступництва між НКРЕ та НКРЕКУ, на яке посилається суд першої інстанції, – каже співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.
- Тлумачення указів президента та прав і обов’язків держструктур – це прерогатива Конституційного суду, куди може звернутися Вищий адмінсуд. У підсумку питання може бути або відкладений на довгі роки, або Конституційний суд прийме рішення, керуючись не буквою, а духом закону, тобто визнавши НКРЕКУ наступницею НКРЕ, адже по суті вона такою є. Рішення Конституційного суду оскарженню не підлягає, тому питання з незаконністю підвищення тарифів на газ відпаде сам собою “.
З Марунич згоден і директор енергопрограм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський:
“Це політичне питання високого рівня. Уявіть, що буде, якщо через банальну помилку чиновників, які готували Указ президента та інші папери, доведеться за рішенням суду знизити тарифи на газ, нехай навіть на півроку і не в опалювальний сезон. Відразу посиляться проблеми з МВФ , також доведеться перераховувати і утримувати субсидії населенню, нараховані з урахуванням нових тарифів і т. і. Ніхто на це не піде. Тому мій висновок такий: шуму буде багато, але реально все закінчиться нічим “.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас