Ядерні ризики звільнять від податку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ядерні ризики звільнять від податку

Енергетика
179
Регулятор фінансового ринку пропонує дозволити Ядерному страховому пулу не платити податок під час перестрахування ризиків компанії «Енергоатом». Ця ініціатива може знизити якість перестрахування: у гонитві за дешевшими тарифами пул може віддати ризики компаніям з низьким рейтингом або взагалі без нього.
Ядерні ризики подешевшають
Нацкомфінпослуг вирішила змінити вимоги до перестраховиків-нерезидентів. Від початку року українські страховики не платять податок з перестрахувальної премії в тому випадку, якщо рейтинг перестраховика не нижче певного рівня. Йдеться про планку «B» за шкалою AMBest, Ва – за шкалою Moody’s, ВВ – Standard & Poor’s та Fitch. Якщо рейтинги зарубіжних страхових компаній нижчі, наша СК повинна заплатити податок у розмірі 12% від суми платежу.
Цей податок мають платити, зокрема, страховики – члени Ядерного страхового пулу (ЯСП). «Ємність пулу становить 8,5 млн спеціальних прав запозичень, інша відповідальність перестраховується Ядерним страховим пулом України у 18 іноземних ядерних страхових пулах, при цьому правила, за якими перестраховуються ризики, є стандартними і обов’язковими для всіх національних пулів у світі», – повідомили в Нацкомфінпослуг.
Ядерний страховий пул може перестраховувати ризики лише у нерезидентів – членів інших подібних пулів. «Разом з тим іноземні ядерні страхові пули або уповноважені пулами чи урядами країн компанії не завжди мають рейтинг фінансової надійності (стійкості) за класифікацією міжнародних рейтингових агентств, оскільки законодавством таких країн не передбачено їх рейтингування», – пояснюють у комісії.
Тому регулятор пропонує, щоб під час укладання договорів перестрахування з нерезидентами, які є членами іноземних ядерних страхових пулів, а також укладання договорів безпосередньо з іноземними ядерними страховими пулами рейтинг контрагентів вважався достатнім для оподаткування таких договорів за нульовою ставкою. Йдеться про обов’язкове страхування цивільної відповідальності оператора ядерної установки – НАЕК «Енергоатом» – за шкоду, заподіяну в разі будь-якого ядерного інциденту.
Санкції не забуті
Ініціатива регулятора цілком обгрунтована, але вона має свої ризики. «З одного боку, є вимоги українського законодавства, а також міжнародні норми, які зобов’язують перестраховувати ядерні ризики в ядерних пулах. Але виникає питання: чому ми робимо винятки лише для ядерних пулів? За схожим принципом працюють компанії, які страхують морські ризики», – говорить голова комісії зі страхування Українського товариства фінансових аналітиків В’ячеслав Черняховський.
До того ж часто в пулах беруть участь компанії, платоспроможність яких зовсім не ідеальна. До сих пір ЯСП, щоб зекономити, міг обирати лише компанії із інвестиційним рейтингом. Тоді як тепер – будь-які, навіть неплатоспроможні компанії. «Наприклад, СК «Оранта», після того як у неї було запроваджено тимчасову адміністрацію, зберегла членство в Ядерному страховому пулі та продовжила брати на себе вхідне перестрахування. Гарантії, що аналогічна ситуація не повториться в ядерних пулах інших країн, наприклад, в Росії, немає», – розповідає один з учасників ринку. Більше того, акціонери деяких СК – членів російського пулу перебувають під санкціями ЄС і США. Акціонером СК «Согаз» є ВАТ «Газпром». А у страхової групи МСК і СК «Транснефть» немає міжнародних рейтингів.
Руденко Виктория
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас