Михайло Артюхов: Готівково-безготівковий мезальянс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Михайло Артюхов: Готівково-безготівковий мезальянс

Нерухомість
1016
Свій минулий пост на сайті Finance.UA я присвятив ТОП-5 проблем девелоперів, де виділив ті основні моменти, які є, на мій погляд, слабкими місцями саме в продажах первинної нерухомості. Серед них мною була позначена проблема безготівкових розрахунків в угодах. Займаючись не перший рік аутсорсингом продажів первинки і співпрацюючи з забудовниками Києва та передмістя ми не стикалися з проблемами безготівкових платежів. Купівля у забудовника – це гривнева угода, така законодавча норма вже стала аксіомою, і жоден забудовник, що себе поважає, не йде на сумнівні фінансові схеми.
У той же час, до мого посту було досить багато питань, пов’язаних з розрахунками не так на первинному, як на вторинному ринку нерухомості. Вторинний ринок, і це не секрет, – менш прозорий, тут, фізособи, вступаючи між собою у товарно-грошові відносини, найчастіше намагаються знайти компроміс. Приміром, домовитися про форму оплати (частково гривня, частково – валюта), про заниження реальної вартості об’єкта і т.і.
Мезальянс сторін зазвичай виражається в тому, що продавець думає у валюті та хоче отримати за свою квартиру валюту або еквівалент у гривні, але без ризиків при конвертації, а покупець більше думає про мінімізацію витрат на угоду, він схильний платити в гривні, його хвилюють можливі наслідки заниження вартості угоди і фіскальний контроль. Іноді знайти компроміс складно і ризиковано. Спробувати розібратися в темі я попросив Наталю Наумець, генерального директора “Консультаційного центру нерухомості, оцінки і права” (м.Київ).
- Наталя, хто і де більше втрачає?
- Безумовно, найбільше бояться втратити продавці квартири. І якщо вартість свого об’єкта вони оцінюють у гривні, то виключно прив’язуючись до валюти. Найчастіше ціна анонсується у валюті і до дня покупки узгоджується з покупцем курс. При цьому, будь-який продавець хоче перекрити ризики зміни курсу твердих валют до української гривні, закладаючи їх в гривневу вартість квартири.
- Враховуючи обов’язковість безготівкових розрахунків, продавець ще закладає комісії банку. Отримавши на рахунок гривню, він прагне її конвертувати у валюту, а це теж додаткові витрати.
- Реальна банківська операція з переказу грошей від покупця до продавця коштує, як правило, не дорого. Банки стягують комісію за продаж і купівлю валюти, оскільки розрахунки у валюті проводити зараз не законно.
- Але враховуючи, що середній чек угоди в регіонах до 1 млн. грн, то за три дні можна безпечно зняти гроші і конвертувати у валюту.
- Так, середній чек угод до регіонах менше, ніж у столиці, тому гроші зняти можна швидше і з меншим ризиком втратити на курсовій різниці.
- Як би не були прописані процедури при купівлі-продажу квартири, всі операції в банках здорожують процес, роблять його не комфортним, важким і ризикованим для всіх сторін угоди.
- Це дійсно так. На мій погляд, необхідна дерегуляція валютного ринку рішенням НБУ, яка дозволить комерційним банкам розробити доступні/вигідні рішення для покупців і продавців нерухомості у валюті. Але, як мінімум, було б доцільно ввести акційний курс проведення купівлі продажу валюти всередині комерційного банку для зниження комісії банку і збільшити гарантії проведення угод з нерухомістю хоча б до 2 млн. грн. Це поверне довіру до банків з боку клієнтів фізичних осіб і полегшить всім сторонам життя.
- Наталю, дякую.
Хочу додати, що сьогодні досить серйозний контроль з боку законодавця і фіскальних органів за угодами в нерухомості. Продавець, який хоче «мішок валюти» за угоду приречений шукати свого покупця, оскільки на шляху до володіння цим мішком стоїть нотаріус, який відповідає своєю ліцензією за легітимність угоди, оцінювач, що відповідає за адекватну ціну, і власне покупець, який хоче спати спокійно, маючи договір з реальною вартістю покупки (адже, все може бути в житті). Навіть у складних випадках, коли об’єкт – бажаний, а продавець – незговірливий, завжди можна знайти вихід. Наприклад, звернутися в агентство нерухомості, яке має хорошу репутацію на ринку, яке і візьме на себе всі переговори і допоможе знайти найбільш вигідні умови угоди для обох сторін.
Михайло Артюхов, керуючий директор компанії ARPA Real Estate
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас