Партнеру Порошенка дозволили не платити держбанку третину мільярда — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Партнеру Порошенка дозволили не платити держбанку третину мільярда

Казна та Політика
2406
Суд відстрочив компанії “Богдан Моторс” та її дочірньому підприємству “Автоскладальний завод № 2” виплату 388,16 млн грн боргу на користь державного “Укрексімбанку” на 10 років.
Про це свідчать дані судового реєстру, пишуть “Наші гроші”.
9 жовтня 2014 Госпсуд Києва стягнув 388,16 млн грн солідарно з ВАТ “Богдан Моторс” і “Автоскладального заводу №2”.
Ця заборгованість утворилася за договором 2005 року, згідно з яким ТОВ “Кіа Моторс Україна”, що входило в корпорацію “Богдан”, отримало від “Укрексімбанку” 18 млн євро кредиту.
У 2010 році виплата боргу за цим кредитом була переведена на “Автоскладальний завод № 2”. ПАТ “Богдан Моторс” стало поручителем.
Через невиконання підприємствами своїх зобов’язань банк почав достроково вимагати повернення грошей. І в жовтні минулого року суд ці вимоги задовольнив.
У січня 2015 року ПАТ “Богдан Моторс” попросив суд про розстрочення. Суд на прохання підприємства розглянула це питання у закритому режимі, в підсумку розстрочивши виплату заборгованості на 10 років.
Автовиробники пояснили свою фінансову неспроможність війною на Донбасі, яка “вкрай негативно вплинула на продажі автомобілів в країні”. Автосалони компанії на Донбасі не працюють, а в Сімферополі і Горлівці – захоплені.
Через проблеми з продажем автомобілів заморожується виробництво. При цьому все майно, наявне на підприємстві, перебуває в заставі, а потім на нього не може бути звернено стягнення. Залишку коштів на рахунках підприємства недостатньо для виконання рішення суду.
“Укрексімбанк” вимагав скасування розстрочки. Кілька місяців зайняло відновлення терміну апеляції, банк пропустив. Поки нарешті в липні апеляційний суд не сказав, що не бачить підстав для скасування розстрочки.
На 12 листопада призначено розгляд касаційної скарги банку.
Корпорація “Богдан” контролюється Гладківському (раніше носив прізвище Свинарчук), партнером президента України Петра Порошенка. Раніше співвласником компанії був безпосередньо Петро Порошенко.
Гладковський в 2014 році очолив Держслужбу експортного контролю зброї, а в лютому цього року був призначений першим заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони України.
Корпорація “Богдан” збирає на своїх виробничих майданчиках автомобілі Lada, Hyundai Tucson, Elantra XD і Accent.
Нагадаємо, за останні 10 років курс гривні впав з 5 до 23 за долар.
За матеріалами:
Наші гроші
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас