Суд зобов'язав НБУ виплатити 20 млн екс-банку Авакова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд зобов'язав НБУ виплатити 20 млн екс-банку Авакова

Казна та Політика
1403
Управління Національного банку України в Харківській області має виплатити на користь ПАТАКБ” Базис “19,56 млн грн.
Таке рішення ухвалив Господарський суд Харківської області, пишуть “Наші гроші”.
Як повідомляється, 20 квітня 2012 року НБУ ввів у ПАТАКБ” Базис “тимчасову адміністрацію. До того часу” Базис “мав банківську ліцензію та генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій. Крім того, діяв договір про кореспондентський рахунок “Базис” в НБУ.
Тимчасова адміністрація була введена на шість місяців для відновлення фінансового становища. Але 23 серпня 2012 НБУ прийняв постанову про відкликання банківської ліцензії в “Базис” і почав процедуру банкрутства банку.
Після того також був закритий кореспондентський рахунок банку. Замість нього відкрили накопичувальний рахунок в Управлінні НБУ в Харківській області для проведення розрахунків ліквідатором і рахунок за спеціальним режимом його використання. На цей рахунок відразу перерахували залишки з кореспондентського рахунку в сумі 4,38 млн грн.
За час проведення ліквідаційної процедури на накопичуваний рахунок було зараховано 48,60 млн грн та перераховано з нього 29,04 млн грн. На рахунку залишалося 19,54 млн грн..
Але 14 серпня 2014 Окружний адміністративний суд Києва ухвалив постанову, згідно з яким ліквідація банку “Базис” була визнана незаконною.
У грудні 2014 року було проведено збори акціонерів банку, вирішили виключити “діяльність комерційних банків” за видами діяльності ПАТАКБ” Базис “. Крім того, генеральним директором установи був обраний Геннадій Гайовий.
У березні 2015 року банк звернувся до НБУ з вимогою перерахувати залишки з накопичувального рахунку на поточний рахунок установи.
У відповідь Управління НБУ повідомило, що законодавство не затвердило порядок подібного перерахування коштів з накопичувального рахунку, крім того, для цього немає підстав.
Після чого, представники ПАТАКБ” Базис “звернулися до суду.
Суд встановив, що ліквідаційна процедура щодо банку зупинена, тому НБУ не має правових підстав тримати кошти банку на накопичувальному рахунку і зобов’язав перерахувати ПАТАКБ” Базис “19,56 млн грн.
За даними ЗМІ, на початок 2012 року банк контролювався АТ “Інвестор”, головним акціонером якого була Інна Авакова – дружина нинішнього міністра МВС Арсена Авакова.
Сам він при введенні в банк тимчасової адміністрації заявив, що в 2011 році вийшов з числа акціонерів фінустанови і має до нього “формального” відносини. Вплив на банк своєї дружини він назвав “символічним”.
У той же час, за даними реєстру Smida, сьогодні акціонерами ПАТАКБ” Базис “є ВАТ” Інвестор “(23,54% акцій) і ТОВ” Інвестор-Фонд “(73,17% акцій).
Саме ці фірми і були акціонерами банку і при введенні тимчасової адміністрації.
Засновниками ТОВ “Інвестор-Фонд” є ВАТ “Інвестор” та Геннадій Гайовий. Останній свого часу як і Аваков переховувався від переслідування в Італії.
Бенефіціаром ПАТ “Інвестор” зазначена дружина міністра внутрішніх справ Інна Авакова.
Нагадаємо, після зміни влади в країні наближені до Авакову структури активно намагаються через суди повернути втрачені активи або отримати за них компенсацію.
За матеріалами:
Наші гроші
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас