З 2016 року в Україні «вивернуть» ДЕСТи на європейський манер — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З 2016 року в Україні «вивернуть» ДЕСТи на європейський манер

Казна та Політика
3214
З 2016 року в Україні будуть скасовані тисячі ДЕСТів. Україна переходить на європейські технічні регламенти, які регулюють виключно безпеку продукції.
Про це у своєму Твіттері пише міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус.
«З 2016 року тисячі ДЕСТів в Україні будуть скасовані», – пише Абромавічус, пропонуючи прочитати роз’яснення з цього приводу свого заступника Максима Нефьодова.
«У чому принципова різниця між ДСТУ та міжнародними стандартами? ДЕСТ описує весь виріб у деталях. Якщо взяти як приклад стілець, в ДСТУ зазначено, скільки у нього має бути ніжок тощо. Сьогодні виробники, які хочуть отримати значок ДСТУ або #ДЕСТ, змушені сліпо дотримуватися стандарту, який при цьому не забезпечує якість продукту, а лише призводить до надмірного регулювання. Для ринкової економіки це безперспективно», – цитує Нефьодова прес-служба Мінекономрозвитку.
«Від такого підходу ми відмовляємося і переходимо на європейські технічні регламенти, які регулюють виключно безпеку продукції. Тобто, нам важливо, щоб стілець був зроблений з безпечних матеріалів, а його форму і дизайн виробник може вибирати сам», – пояснює Нефьодов.
Нагадаємо, в кінці жовтня Науково-технічна рада при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України прийняла проект рішення про скасування технічних стандартів СРСР на території України з 1 січня 2016 року.
До кінця року крім скасування ДЕСТів потрібно прийняти 1500 національних стандартів, гармонізованих зі стандартами Європейського Союзу, і створити повнотекстову електронну базу стандартів (близько 28 тис. стандартів). Науково-технічна рада пропонує ввести перехідний період скасування ДЕСТів.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас