Інфографіка: скільки врожаю зібрала Україна в 2015 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфографіка: скільки врожаю зібрала Україна в 2015 році

Аграрний ринок
1258
Комплекс осінньо-польових робіт в Україні виходить на фінішну пряму – аграрії завершили збирання врожаю вже більш ніж на 90% площ під зерновими і зернобобовими культурами і виконали понад 80% плану із посіву озимих. Цьогорічний врожай очікувано не стане третім до ряду рекордних – після того, як у 2013-му і 2014-му аграрії зібрали 62,3 і 63,8 млн тонн зерна відповідно, в поточному році Мінагрополітики прогнозує виробництво зернових на рівні 59,2 млн тонн.
Погодні умови, що стали головним фактором високих результатів останніх двох років, в 2015-му були не такими сприятливими для більшості сільгоспкультур. «Протягом усього року нам було гріх скаржитися на погоду, вона була терпимою. Однак восени по всій Україні пройшла посуха», – зауважує Дмитро Скорняков, генеральний директор агрохолдингу HarvEast, що належить Ринату Ахметову і Вадиму Новінському.
На землях, які залишилися в обробці у компанії (зі 197 000 га зембанку 20 000 га в Криму і 70 000 га в зоні АТО в Донецькій області переведено в автономний режим, а ще близько 20 000 га не обробляється через близькість до бойових дій) істотно знизилася врожайність пшениці. Порівняно з минулим роком цей показник основної для холдингу зернової культури по Донецькому регіону знизився з 43,6 до 30 ц/га.
Падіння врожайності пшениці відзначає також Інна Кухарчук, голова вінницької Асоціації фермерів і приватних землевласників. За її словами, якщо в минулому році індивідуальним господарствам області вдавалося збирати до 10 тонн пшениці з гектара, то цьоріч максимальним результатом були 8 т/га.
В цілому Кухарчук очікує, що порівняно з 2014 роком урожай фермерів Вінницької області по всіх сільгоспкультурах буде мінімум на третину меншим. Найбільше розчарувала місцевих аграріїв соя – через суху погоду її врожайність (до 6 ц/га в окремих господарствах на півдні регіону) дозволить індивідуальним виробникам лише покрити виробничі витрати.
Водночас, незважаючи на драматичні прогнози, за даними Мінагропроду, врожайність кукурудзи в Україні в 2015-му порівняно з минулим роком скоротилася незначно – з 54,7 до 52,2 ц/га. «Зменшення врожаю кукурудзи обумовлено в першу чергу скороченням площ під урожай-2015. При цьому суха й тепла погода під час прибирання дозволила скоротити витрати на сушку і зменшити собівартість», – констатує аналітик зернового ринку «УкрАгроКонсалт» Єлизавета Малишко.
Що стосується осінньої сівби, то тут експерт також не бачить поки що підстав для панічних прогнозів, хоча визнає, що посівні площі можуть скоротитися із запланованих 6,7 млн га до 5,8-6,2 млн га. «Перша половина осені була сухою і теплою, а для сівби пшениці оптимальною є волога погода – тому аграрії просто боялися сіяти, щоб насіння не згоріло», – пояснює вона.
Одними з тих, хто вирішив ризикнути, був HarvEast. «Довелося сіяти в суху землю, через що майбутній урожай скоротиться в кращому разі на 10%, а в гіршому – на третину. При цьому багато наших сусідів узагалі не планують сіяти [озимі]», – стверджує Скорняков.
Згідно з розрахунками Мінагропроду, збільшення вартості нинішньої посівної порівняно з осінньою кампанією минулого року склало 43% до 80 млрд грн. Основною причиною цього стало зростання курсу іноземної валюти, до якої прив’язані ціни більшості виробничих ресурсів в АПК. Ще 10-11 млрд грн аграріям доведеться витратити навесні – у стільки міністерство оцінює витрати на пересівання озимих в 2016-му.
За словами Малишка, навіть скорочені посівні площі при збереженні тренду врожайності дозволяють розраховувати в 2016 році на врожай пшениці на рівні 18-19 млн тонн, 8 млн тонн із яких буде відправлено за кордон. Аналітик нагадує, що говорити про циклічність у контексті обсягу врожаю некоректно – занадто багато змінних факторів, і те, що кілька років поспіль в Україні був високий урожай, не означає, що в 2016-му ми побачимо просідання.
Зворотним боком високого врожаю має стати подальше зниження цін. За даними «УкрАгроКонсалт», зараз тонна пшениці коштує $190, хоча ще два сезони тому актуальними були ціни вище $250.
Богдан Хлимоненко, Віталій Кравченко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас