Чого очікувати в 2016 році від цін і курсу долара (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чого очікувати в 2016 році від цін і курсу долара (інфографіка)

Валюта
12272
В цілому, прогнози щодо інфляції на 2016 рік досить близькі один до одного. Так, прогнози Національного банку і Кабінету міністрів збігаються з прогнозом Міжнародного валютного фонду – 12% грудень 2016 до грудня 2015. Консенсус-прогноз незалежних макроекономістів, опитуваних Міністерством економіки, дає близьку цифру – 14%.
Джерело: НБУ, Міністерство економіки, МВФ
Таким чином, в 2016 році зростання цін очікується в кілька разів меншим, ніж в 2015, коли ціни підскочили більш ніж на 40%. Середньорічний показник інфляції в 2001-2014 роках становив трохи менше 10%, тобто зростання цін в 2016 році очікується на більш-менш звичному для українців рівні.
Джерело: НБУ, Міністерство економіки, МВФ
На 2016 рік консенсус-прогноз макроекономістів за курсом гривні до долара США становить 25,62. До бюджету закладено прогноз на рівні 24,1 гривні за долар США. Враховуючи, що Україна поступово вдається досягти макроекономічної стабілізації, такі прогнози відносно стабільного курсу виглядають обгрунтовано, за умови, що нинішні тенденції до відновлення економіки продовжаться.
Джерело: Oanda.com, Міністерство економіки
Слід зазначити, що, незважаючи на задекларований Нацбанком плаваючий курс гривні, українська валюта після стрибків початку 2015 коливалася мало і на 2016 рік також очікується невелика амплітуда коливань в 10-15% на рік, або 1,2% -1,25% в місяць. Для валют країн, що розвиваються – причому істотно більш розвинених, ніж Україна (наприклад, Польщі чи Угорщини) – характерні в 2-3 рази більш сильні середньомісячні коливання їх національних валют.
Джерело: Econobog.com.ua
Фактично, НБУ все ще намагається стримувати коливання курсу. Однак, для повноцінної макроекономічної стабілізації і для переходу на краще з точки зору забезпечення стабільного економічного зростання режиму таргетування інфляції (а не курсу валюти), Нацбанку доведеться поступово давати курсом гривні більше свободи. Громадянам варто поступово готуватися до того, що гривня буде постійно досить сильно коливатися по відношенню до інших валют.
Слід обмовитися, що стабільність курсу та інфляції залежать від макроекономічної стабілізації – без неї можливий як різкий стрибок цін, так і обвал національної валюти. Макроекономічна стабілізація вимагає економної і обережної бюджетної політики, на противагу традиційно характерної для України звички смітити грошима направо і наліво.
Зокрема, необхідним елементом макростабілізації є підняття тарифів до ринкового рівня, з покриттям різниці через субсидії для бідних громадян. При цьому, під субсидії не повинні потрапляти заможні громадяни – особливо, жителі величезних палаців, які більше всіх вигравали від системи низьких цін, які давали можливість їм витрачати газ в масштабах, рівних витратам сотень звичайних сімей.
Обвал гривні в на початку 2015 року було безпосередньо викликаний боязню підвищувати тарифи перед виборами 2014 року. Тоді це призвело до вимивання резервів Нацбанку. У момент паніки на валютному ринку в січні 2015 року, позбавлений резервів НБУ виявився безсилий що-небудь зробити, щоб стримати обвал.
З цієї історії можна зробити наступний висновок – за популізм громадяни України платять втридорога. Якщо ми не хочемо знову отримати дворазове падіння гривні і 50% інфляцію, ми повинні вимагати від уряду жити за коштами і вкрай економно витрачати гроші: допомагати лише по-справжньому бідним людям, відмовитися від безкоштовного навчання та лікування людей з багатих і забезпечених сімей, які в змозі подбати про себе самі, навести лад у фінансах держпідприємств і у державних закупівлях.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас