Чи скасує ЄС візи для українців і що цьому заважає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи скасує ЄС візи для українців і що цьому заважає

Казна та Політика
4711
Сьогодні в Раді європейський день. Щоб влітку 2016- го ЄС скасував візи для українців, депутатам належить проголосувати пакет євроінтеграційних законів.
За словами нардепа від БПП і члена комітету ВР з питань євроінтеграції Ірини Геращенко, пакет законопроектів щодо візової лібералізації повинен змінити українське законодавство у чотирьох напрямках: міграційна політика, політика захисту внутрішніх документів (налагодити взаємодію Єдиного держдемографічного реєстру з реєстрами Мін’юсту. – Авт.), антикорупційна сфера (судова і реформа прокуратури. – Авт.) і сфера захисту прав людини (прийняття Трудового кодексу. – Авт.).
За сьогоднішнім голосуванням у Раді стежитимуть європарламентарі з місії з реформування української Верховної Ради на чолі з екс-президентом Європарламенту Петом Коксом. Вчора на засіданні Парламентського комітету асоціація Україна-ЄС в кінозалі ВР після ранкового засідання наші депутати узгоджували зі своїми європейськими колегами технічні деталі підготовки до голосування.
Заминка. В цілому, за словами депутатів з ЄС, Україна готова до введення безвізового режиму, якщо прийме сьогодні пакет євроінтеграційних законів. Проблема лише в Трудовому кодексі. Вчора у своєму Facebook член “Батьківщини” Андрій Павловський написав, що з самого ранку біля стін ВР “незалежні профспілки розпочнуть акцію протесту проти ухвалення рабського Трудового кодексу” (працівника буде легше звільнити і можна змусити більше працювати. – Авт.). Але в БПП не згодні з такою оцінкою і запевняють, що голосів за прийняття, навіть без “Батьківщини”, вистачить.
КОРУПЦІЯ. Але почекати з відміною віз для українців ЄС може зовсім не через проблеми з прийняттям потрібного пакету законів. Ще один привід застопорити процес – вплив політиків і правоохоронних органів на антикорупційну реформу. Минулого тижня розгорівся скандал на грунті надмірного впливу ГПУ на конкурсний відбір голови Спеціальної антикорупційної прокуратури, а також її майбутню роботу. У нинішній редакції закону САП, яка працюватиме в НАБУ, фактично йому непідконтрольна. Закон виписали так, що вона буде підкорятися ГПУ. Це, на думку послів США і ЄС в Україні Джеффрі Пайєтт і Яна Томбінського, ставить під сумнів боротьбу з корупцією. У ГПУ ж проблеми не бачать, кажуть, що закон змінювати не потрібно, хоча у ВР такої вже зареєстрований.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас