Антимонопольники взялися за подорожчання газу на українських АЗС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антимонопольники взялися за подорожчання газу на українських АЗС

Особисті фінанси
1241
Антимонопольний комітет почав розслідування на предмет подорожчання скрапленого газу (LPG) на українських АЗС, повідомили в прес-службі відомства.
Там уточнили, що рішення про розслідування було ухвалене після попереднього дослідження зростання газових цін на заправках протягом вересня-жовтня 2015р.
«За результатами моніторингу цін на скраплений газ в якості моторного палива виявлено, що з 23 вересня по 21 жовтня 2015 відбулося зростання середньої роздрібної ціни одного літра скрапленого газу на території України майже на 2 гривні, тобто в діапазоні від 7,64-8 , 28 грн. / л до 9,32-10,35 грн. / л », – зазначили у відомстві.
І додали, що саме така цінова динаміка стала підставою для формування робочої групи в структурі АМК, і «ретельного дослідження на ринку скрапленого газу в якості моторного палива».
«Комітетом готується надання відповідного доручення територіальним відділенням АМКУ щодо проведення обґрунтованого дослідження відповідності дій суб’єктів господарювання, які діють на регіональних ринках скрапленого газу в якості моторного палива вимогам законодавства про захист економічної конкуренції», – конкретизували в прес-службі Антимонопольного комітету. Уточнивши, що порушників каратимуть за законом про порушення економічної конкуренції.
Нагадаємо, що максимальний штраф у цьому випадку може досягати 10% отриманого прибутку.
Нагадаємо, з 2 по 26 жовтня вартість скрапленого газу на заправках підвищилася на 2,51 грн до 10,45 грн / л. І опитані експерти запевняли, що подорожчання не викликано змовою нафтотрейдерів. «Вартість скрапленого газу в «спокійний час» завжди знаходиться на мінімально можливому рівні, оскільки таким чином оператори борються за клієнтуру», – пояснював експерт з ринку скрапленого газу КГ «А-95» Артем Куюн.
Зростання цін пов’язували з ембарго на постачання LPG з РФ. «З цієї причини на українському ринку утворився дефіцит і зросли ціни», – підкреслив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич. Посилювало брак газу, за словами Артема Куюна, ще й зниження обсягів імпорту в період зміни технологічної схеми виробництва LPG на Білоруському ГПЗ, а також профілактичного ремонту на Мозирському НПЗ. Сюди ж експерти додавали і валютний фактор – зростання курсу долара в Україні.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас