Вкрадені облігації з банку Пшонки опинилися в екс-фонді Гонтаревої, - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вкрадені облігації з банку Пшонки опинилися в екс-фонді Гонтаревої, - ЗМІ

Фондовий ринок
3181
Після перепродажів двох пакетів ОВДП на 4,7 мільйона доларів компанії “Терра Інвест” кошти потрапили в інвестфонд з групи ICU, серед власників якої була Валерія Гонтарєва.
Про це йдеться в сюжеті Аліси Юрченко у програмі “Наші гроші”.
Як наголошується, 4 листопада 2014 року “БГ Банк” позбувся ОВДП номіналом 4,7 млн доларів. Угоди з новим власником паперів в банку не залишилося.
Журналісти отримали інформацію про ланцюжок операцій з цінними паперами в НКЦПФР на запит народного депутата Сергія Мушака.
З відповіді НКЦПФР стало відомо, що купити ліквідні папери за копійки пощастило ПАТ “Терра Інвест”, заснованої структурами дніпропетровських бізнесменів Сергія Антонова та Ірини Філіпської.
10 листопада паперу перекинули на інші структури з групи Антонова і Філіпської – (“Фондовий актив”, “Центральний брокер”), і врешті-решт в той же день продали компанії “Калина трейд”.
Ймовірно, щоб не виглядати вигодонабувачем в угоді, дніпропетровці продали ОВДП “Калині трейд” так само за безцінь – 150 тис грн. А вже “Калина” реалізувала їх за 70 млн грн.
Таким чином головним бенефіціаром угоди повинна виглядати саме “Калина трейд”, що згадується в матеріалах ДФС як “ймовірна податкова яма”.
Вона заснована Дмитром Гірніченком, знайомим Вадима Дратвера, екс-заступника голови правління “БГ Банку”, який здійснив операцію з продажу ОВДП.
Фіктивні підприємства, записані на Дратвера, Гірніченка та інших фігурують у ряді проваджень про надання податкових вигод і переведення коштів у готівку. Переведення в готівку, очевидно, чекало і згадані 70 млн.
Цю суму за ОВДП “Калині трейд” заплатив ЗНПІФ “Інвестиційний капітал – Фонд облігацій” з групи ICU, співвласницею якої була Валерія Гонтарєва до призначення головою НБУ минулого літа.
Судячи з матеріалів НКЦБФР, інвестфонд ICU виявився останнім власником паперів, погашення яких відбулося в березні і квітні 2015 року, коли курс долара досяг 22-23 грн.
Таким чином фонд повинен заробити на інвестиціях в ОВДП більше 30 млн грн.
Під час операції в “БГ Банку” працювала куратор від НБУ Валентина Дика, яка звільнилася незабаром після продажу ОВДП “Террі інвест”.
“Розрахунковий центр”, який провів платіж 4 листопада, відзначає, що повідомив про цю операцію Держслужбу фінансового моніторингу та НКЦПФР.
Продаж БГ Банком ліквідних цінних паперів за безцінь, тобто виведення активів з фінустанови напередодні краху, розслідується слідчими в кількох кримінальних провадженнях, однак те, що всі учасники ланцюга було заздалегідь повідомлено про схему з виведення ОВДП, поки не доведено.
У групі “Перспектива” спілкуватися з журналістами відмовилися. У компанії ICU повідомили, що не коментують індивідуальних угод.
Нагадаємо, за часів Віктора Януковича “БГ банк” належав оточенню Артема Пшонки.
Після втечі Януковича і генпрокурора Віктора Пшонки новими власниками банку стали чотири жителя Івано-Франківська, в тому числі, за даними “Наших грошей”, син колишнього губернатора Прикарпаття Ярослав Волковецький.
Тоді Генпрокуратуру очолював Степан Махніцький від “Свободи”.
Після відставки Махніцького і призначення Гонтаревої головою Нацбанку новими власниками “БГ банку” стали вісім офшорок з власниками-кіпріотами або жителями Донецька.
Нагадаємо, в червні 2014 року глава Національного банку Валерія Гонтарева покинула посаду голови ради директорів групи “Інвестиційний капітал Україна” і продала свою частку в групі.
Гонтарєва обіймала посаду голови ради директорів групи з 2007 року.
За матеріалами:
Наші гроші
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас