У Нацбанку повідомили, що може покрити дефіцит бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нацбанку повідомили, що може покрити дефіцит бюджету

Казна та Політика
3332
Якщо державні фінанси незбалансовані, це прямо або побічно відбивається на ефективності монетарної політики центробанку. Найгірша форма такого домінування фіскальної політики на монетарній – це ситуація, коли уряд може покрити свій дефіцит тільки за рахунок запуску друкарського верстата.
Про це написав заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.
“Національний банк неодноразово декларував свої цілі щодо зниження інфляції на кінець наступного року до 12%, до 2019 року – до 5% і надалі утримувати її на такому рівні”, – нагадав чиновник.
Він підкреслив, що для цього центробанк налаштований на серйозні зміни у своїх підходах до проведення монетарної політики, пов’язані з переходом до режиму інфляційного таргетування до кінця 2016 року.
Сологуб зазначає, що можливість НБУ забезпечити цінову стабільність нерозривно пов’язана із стійкою фіскальною позицією держави, на яку повинна бути спрямована і податкова реформа.
“Зв’язок тут досить простий. Якщо державні фінанси незбалансовані, це прямо або побічно відбивається на ефективності монетарної політики центробанку. Гірша форма такого домінування фіскальної політики на монетарній – це ситуація, коли уряд може покрити свій дефіцит тільки за рахунок емісії. Зазвичай це загрожує різким прискоренням інфляції.
За його словами, введення інфляційного таргетування зазвичай призводить до посилення фіскальної стабільності, бо дисциплінує уряд. “Після переходу до режиму інфляційного таргетування уряду вже не можуть покладатися на фінансування з боку центральних банків. Але реформи в монетарної та фіскальної сферах повинні йти паралельно”, – зазначив чиновник.
Нагадаємо, про перехід до інфляційного таргетування глава НБУ Валерія Гонтарєва заявила наприкінці вересня.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас