Росія скасувала пільговий режим перебування для українців: Кого і як це стосується (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія скасувала пільговий режим перебування для українців: Кого і як це стосується (інфографіка)

Особисті фінанси
2659
У неділю, 1 листопада, в Російській Федерації припинив діяти пільговий міграційний режим перебування для громадян України (за винятком біженців з південного сходу країни).
Згідно з чинним законодавством РФ, для всіх іноземців, які в’їхали в країну в безвізовому порядку, встановлений дозволений термін тимчасового перебування в Росії – до 90 днів протягом 180 днів. Після закінчення цього терміну іноземці зобов’язані отримати дозвільні документи на подальше перебування в РФ.
У той же час для українців з липня 2014 діяв “пільговий режим”. Вони могли продовжувати дозвіл на тимчасове перебування кожні три місяці.
Тепер же всі громадяни України (за винятком біженців з Донбасу), які вже знаходяться на території РФ більше 90 днів (станом на 1 листопада), і не мають дозвільних документів на продовження цього терміну, повинні до 1 грудня 2015 звернутися у Федеральну міграційну службу РФ .
У ФМС вони повинні визначити свій статус перебування в РФ і отримати дозвільні документи (патент на роботу, дозвіл на проживання та ін.).
За словами глави ФМС Костянтина Ромодановського, до всіх, хто не встигне цього зробити у встановлений термін, будуть застосовуватися заходи адміністративного характеру, у тому числі встановлення заборони на в’їзд до РФ.
Згідно із законодавством Росії, якщо іноземець з безвізової країни за 90 днів не легалізувався в Росії, то ФМС дає йому ще 30 діб на те, щоб залишити країну. Якщо ж людина не полишить РФ у встановлений термін, то в’їзд йому буде закритий на строк від 3 до 10 років. В’їзд до Росії порушникам міграційного законодавства закривається автоматично.
В даний час, за даними ФМС, на території Росії перебуває трохи більше 2,6 млн українців з них понад 1 млн осіб прибуло з південного сходу України в період з квітня 2014. Близько 400 тис. українців вже отримали статус тимчасового притулку і порядку 200 тис. чоловік мають дозвіл на тимчасове проживання.
При цьому Комітет громадянських ініціатив (РФ) у своїй доповіді вказує, що, згідно з інформацією Центрального банку даних з обліку іноземних громадян, у Росії за станом на лютий 2014 знаходилося 1,6 млн чоловік.
Таким чином, “приріст” українців у Росії за останні півтора року багато в чому стався якраз за рахунок переселенців з Донбасу, яких жорсткість правил не стосується.
Більше того, маючи “пільговий режим” перебування в РФ українці (за винятком біженців з Донбасу), як і всі інші іноземці для роботи в Росії з січня поточного року повинні були одержувати патент.
Таким чином, в першу чергу, скасування пільгового режиму вдарить по тих, хто працює в Росії нелегально. Однак кількість таких “працівників” в РФ, підрахувати досить проблематично.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас